2020.10.16 20:35 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV dėl įtariamų ryšių su prekyba narkotikais areštuotas buvęs Meksikos gynybos ministras (papildytas)

Meksikas, spalio 16 d. (AFP-BNS). Buvęs Meksikos gynybos ministras Salvadoras Cienfuegosas (Salvadoras Sjenfuegosas) buvo sulaikytas Jungtinėse Valstijose dėl įtariamų ryšių su prekyba narkotikais, penktadienį patvirtino meksikiečių prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras).

Pranešama, kad S. Cienfuegosas, vadovavęs Gynybos ministerijai 2012–2018 metais, buvo sulaikytas ketvirtadienį Los Andželo oro uoste, išvykęs kelionės su savo šeima.

„Tenka labai apgailestauti, kad buvęs gynybos ministras suimtas, apkaltintas ryšiais su prekyba narkotikais“, – žurnalistams sakė A. M. Lopezas Obradoras.

„Žinoma, visa tai dar turi būti įrodyta“, – nurodė jis.

Niujorko federalinių prokurorų paskelbtuose dokumentuose sakoma, kad S. Cienfuegosui pareikšti kaltinimai dėl prekybos narkotikais ir pinigų plovimo jam dirbant vyriausybėje.

Prokurorai kaltina S. Cienfuegosą sąmokslu gaminti ir platinti heroiną, metamfetaminus, kokainą ir marihuaną Jungtinėse Valstijose nuo 2015-ųjų gruodžio iki 2017-ųjų vasario.

Vėliau penktadienį jis stos prieš Los Andželo teismą dėl trijų kaltinimų prekyba narkotikais ir vieno kaltinimo pinigų plovimu.

„Susidūrėme su precedento neturinčia situacija“, – pabrėžė A. M. Lopezas Obradoras, pažymėjęs, kad dėl įtarimų dėl sąsajų su narkotikų karteliais Jungtinėse Valstijose yra sulaikyti jau du Meksikos eksministrai.

Šie areštai aiškiai demonstruoja, kad Meksiką anksčiau valdė „narkovyriausybė ir, be abejo, mafiozų vyriausybė“, pridūrė kairuolis lyderis, atėjęs į valdžią 2018 metais, žadėdamas pažaboti korupciją.

Buvęs viešojo saugumo ministras Genaro Garcia Luna (Chenaras Garsija Luna) 2019 metų gruodį buvo areštuotas Teksase dėl kaltinimų, kad jis ėmė didžiulius kyšius ir leido liūdnai pagarsėjusiam Sinaloa karteliui gabenti narkotikus į Jungtines Valstijas. Jis savo kaltės nepripažįsta.

Pasak JAV žiniasklaidos, S. Cienfuegosas buvo sulaikytas JAV Kovos su narkotikais administracijos (DEA) prašymu, atliekant tyrimą dėl galimos korupcijos.

Naujienų agentūros AFP kalbintas DEA atstovas atsisakė pateikti komentarų.

Tuo metu A. M. Lopezas Obradoras pranešė, kad buvusio gynybos ministro veiksmai Meksikoje netiriami.

„Operacija „Krikštatėvis“

Meksikiečių užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas (Marselas Ebrardas) pranešė apie netikėtą areštą vėlai ketvirtadienį.

„Konsulas Los Andžele informuos mane apie kaltinimus artimiausiomis valandomis. Siūlysime konsulinę pagalbą, į kurią jis turi teisę“, – pažymėjo M. Ebrardas.

Meksikos tiriamosios žurnalistikos leidinys „Proceso“, cituodamas neįvardytus šaltinius JAV Teisingumo departamente, pranešė, kad eksministras buvo suimtas atlikus ilgalaikį tyrimą dėl korupcijos, susijusios su prekyba narkotikais, pavadinimu „Operacija „Krikštatėvis“.

Pasak jo, buvo inicijuoti tyrimai ir kitų aukšto rango karinių pareigūnų atžvilgiu, JAV teisėsaugai pradėjus rinkti įrodymus prieš narkotikų baroną Joaquiną Guzmaną (Choakiną Gusmaną), pravarde „Neūžauga“ (El Chapo). Šiuo metu jis atlieka laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę Jungtinėse Valstijose.

72 metų S. Cienfuegosas ėjo Meksikos gynybos ministro pareigas vadovaujant buvusiam prezidentui Enriquei Penai Nieto (Enrikei Penjai Njetui).

E. Pena Nieto irgi kaltinamas korupcija per savo 2012–2018 metų kadenciją.

A. M. Lopezas Obradoras siūlo referendumu nuspręsti, ar patraukti baudžiamojon atsakomybėn E. Peną Nieto ir keturis jo pirmtakus dėl įvairių kaltinimų, įskaitant įtariamą kyšininkavimą.

Meksikos vyriausybė militarizavo kovą su narkotikų karteliais 2006 metais. Nuo to laiko buvo nužudyta per 296 tūkst. žmonių, nurodo pareigūnai. Pasak jų, dauguma žmogžudysčių siejama su gaujų smurtu.

Eidamas gynybos ministro pareigas, S. Cienfuegosas skundėsi, kad jo prižiūrimiems kariams tenka dalyvauti šalies kovoje su prekyba narkotikais, teigdamas, kad kariuomenė šiam darbui netinka.

„Mes nesiprašėme būti čia. Mums tai nepatinka. Mes nesimokėme gaudyti nusikaltėlių“, – sakė jis.

„Mūsų funkcija yra kitokia ir ji buvo paversta kažkuo nenatūralaus. Darome tai, kas neatitinka mūsų pasirengimo, nes to daryti daugiau nėra kam“, – pabrėžė S. Cienfuegosas.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: