2020.07.16 09:45 |Kategorija:  Cover news with delay

Įsilaužėliai įsibrovė į virtinės garsių žmonių ir kompanijų „Twitter“ paskyras (papildytas)

San Fransiskas, liepos 16 d. (AFP-BNS). Kibernetiniai įsilaužėliai per didelio masto kibernetinę ataką trečiadienį sugebėjo įsilaužti į bendrovės „Apple“, milijardierių Elono Musko (Ilono Masko), Jeffo Bezoso (Džefo Bezoso) ir kitų garsių veikėjų oficialias „Twitter“ paskyras ir paskleisti melagingą žinią, turinčią įtikinti žmones pervesti lėšų bitkoino kriptovaliuta.

Paveiktų paskyrų skaičius greitai augo – į jį pateko JAV demokratų pretendentas į prezidento postą Joe Bidenas (Džo Baidenas), buvęs prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), pavežėjimo paslaugų bendrovė „Uber“, IT milžinės „Microsoft“ vienas iš įkūrėjų Billas Gatesas (Bilas Geitsas), bitkoinų apyvartoje besispecializuojančios bendrovės ir daugelis kitų.

„Sunki diena mums tviteryje“, – savo žinutėje parašė „Twitter“ generalinis direktorius Jackas Dorsey (Džekas Dorsis).

„Visi jaučiamės siaubingai, kad tai nutiko. Diagnozuojame ir pasidalysime viskuo, kuo galėsime, kai išsamiau suprasime, kas iš tikrųjų nutiko“, – pridūrė jis.

J. Bideno rinkimų štabas naujienų agentūrai AFP sakė, kad „Twitter“ blokavo įsibrovimo taikiniu tapusią paskyrą ir pašalino iš jos pasiųstą klaidinamą žinutę.

„Twitter“ maždaug dviem valandoms pašalino galimybę siųsti žinutes per patvirtintas paskyras, turinčias oficialias mėlynąsias žymas, kol kuriama atitaisymo priemonė“, – sakoma bendrovės pranešime.

„Dauguma paskyrų turėtų vėl galėti siųsti žinutes“, – trečiadienį vakare nurodė „Twitter“ techninio palaikymo komanda.

„Kol kuriame atitaisomąją priemonę, ši galimybė gali būti įjungiama ir išjungiama. Dirbame, kad kiek įmanoma greičiau grįžtume prie įprastos padėties“, – nurodė bendrovės komanda.

Besikartojančios žinutės, kurių dauguma dabar jau ištrintos, buvo siunčiamos iš virtinės paskyrų, turinčių daug sekėjų. Žinutės ragino žmones per 30 minučių išsiųsti 1 000 JAV dolerių (877 eurų) vertės sumą bitkoinais, kad jiems būtų sugrąžinta dvigubai didesnė suma.

„Tai yra APGAULĖ – NEDALYVAUKITE!“ – per savo oficialią tviterio paskyra parašė kriptovaliutų biržos „Gemini“ bendraįkūrėjas Cameronas Winklevossas (Kameronas Vinklvosas).

„Tai lygiai tokia pati ataka/užgrobimas, kokią patiria kitos svarbios kriptovaliutų tviterio paskyros. Būkit budrūs!“ – pridūrė jis.

Dalijimosi failais platformos „BitTorrent“ generalinis direktorius Justinas Sunas (Džastinas Sanas) savo ruožtu pasiūlė 1 mln. dolerių (877 tūkst. eurų) atlygį suradusiems šio įsilaužimo kaltininkus ir padėjusiems patraukti juos atsakomybėn, sakoma žiniasklaidos pranešimuose.

„Grąžinu“ 

Tinklalapis Blockchain.com, stebintis transakcijas kriptovaliutomis, pranešė, kad sukčių tviterio žinutėse paminėtais elektroninio pašto adresais buvo nusiųsta iš viso 12,58 bitkoino, verto kone 116 tūkst. dolerių (101,4 tūkst. eurų).

Žinutėje, pasirodžiusioje E. Musko „Twitter“ paskyroje, buvo rašoma: „Laimingo trečiadienio! Grąžinu bitkoinus visiems savo sekėjams. Dvigubinu visus mokėjimus, nusiųstus žemiau pateiktais bitkoinų adresais. Jūs siunčiat 0,1 BTC, aš atgal siunčiu 0,2 BTC!“

Žinutėje taip pat buvo nurodyta, kad pasiūlymas galioja „tik 30 minučių“.

Suklastotose žinutėse kitų garsių žmonių paskyrose buvo panašūs staigaus praturtėjimo pažadai.

Į JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) paskyrą, turinčią daugiau kaip 83 mln. sekėjų, nebuvo įsilaužta.

„Turėdamas galvoje paskyras, į kurias neseniai buvo įsilaužta („Apple“, „Uber“, Gateso, Musko etc), dabar esu linkęs manyti, kad tai „Twitter“ sistemos vidaus pavojus, o ne API (aplikacijų programavimo sąsajos) ataka iš kokios nors socialinių [tinklų] agregavimo tarnybos“, – savo tviterio paskyroje @aantonop parašė autoritetas bikoinų klausimais publicistas Andrėjas Antonopulas (Andreas Antonopoulos). 

Rachel Tobac (Reičel Tobak) iš kibernetinio saugumo firmos „SocialProof Security“ spėjo, jog programišiai užvaldė kokio nors „Twitter“ darbuotojo administratoriaus prisijungimo kanalą, kad „perimtų garsias paskyras ir rašytų jų vardu“.

San Fransiske, kur įsikūrusi „Twitter“ būstinė, atėjus vakarui kompanija vis dar aiškinosi, kas nutiko.

Viena apgavikiškos schemos versijų kvietė žmones spausti ant nuorodos, kur jie būtų išnaudojami.

„Buvo pažeistos visos svarbios „Twitter“ kriptovaliutų paskyros“, – tviteryje perspėjo C. Winklevossas.

Tarp paskyrų, į kurias buvo įsilaužta, yra kriptovaliutų biržos naudojama @gemini, sakė jo brolis dvynys, vienas kompanijos įkūrėjų Tyleris Winklevossas (Taileris Vinklvosas).

„Twitter“ programišių atakų buvo patyrusi ir anksčiau.

2017 metų kovą į teisių gynimo grupės „Amnesty International“, Prancūzijos ekonomikos ministerijos ir BBC Šiaurės Amerikos redakcijos paskyras įsilaužė, kaip manoma, Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui) lojalūs programišiai.

Pernai rugpjūtį virtinė įžeidžiamų ir rasistinių žinučių buvo paskelbta asmeninėje „Twitter“ įkūrėjo J. Dorsey paskyroje be jo žinios.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55