2020.10.17 13:52 |Kategorija:  Cover news with delay

Vilniaus apskrity koronavirusas nustatytas 103 žmonėms, atvejų tyrimas gali vėluoti – NVSC

Vilnius, spalio 17 d. (BNS). Šeštadienį ryte gauta duomenų, kad koronavirusas nustatytas 103 Vilniaus apskrities gyventojams, dėl didelio darbo kiekio šių atvejų epidemiologinis tyrimas gali vėluoti, pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). 

Anot NVSC, patvirtinimą, kad jiems diagnozuota koronavirusinė infekcija, gavę žmonės turi izoliuotis ir įspėti asmenis su kuriais galėjo turėti didelės rizikos sąlytį, nelaukdami NVSC specialistų skambučio. 

Institucijos teigimu, kartu su išaugusiu atvejų skaičiumi auga ir sąlytį turėjusių asmenų skaičius, jų informavimas taip pat gali užtrukti, tad apie galimą kontaktą sužinoję žmonės irgi turėtų izoliuotis nelaukdami atskirų nurodymų. 

„Šiandien Vilniaus departamente atvejus tiria 8 darbuotojai. Pagal Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijas, vienas specialistas kokybiškai per dieną gali ištirti ne daugiau nei keturis COVID-19 ligos atvejus“, – situaciją aiškina NVSC. 

Turėjusiu sąlytį yra laikomas žmogus, kuris tris dienas iki tol, kol asmeniui, kuriam jau patvirtintas koronavirusas, pasireiškė simptomai, su juo bendravo. Taip pat vertinami ir su asmeniu dvi savaites po simptomų pasireiškimo bendravę žmonės. 

Jei simptomai užsikrėtusiajam nepasireiškė, rizikingu laikotarpiu laikomas toks pats laiko tarpas nuo teigiamo tepinėlio paėmimo. 

Didelės rizikos sąlytį turėjusiu laikomas žmogus, kuris su užsikrėtusiuoju bendravo mažesniu nei dviejų metrų atstumu ilgiau nei 15 minučių arba žmogus turėjęs tiesioginį fizinį kontaktą. 

Sąlytis vertinamas kaip didelės rizikos ir tada, kai žmogus su užsikrėtusiuoju kontaktavo be apsaugos priemonių ar buvo vienoje uždaroje patalpoje ilgiau nei 15 minučių. 

Lietuvoje iš viso patvirtinti 7269 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 4025 asmenys, 3097 – pasveiko, mirė 113 sirgusiųjų. 

Autorius Margiris Meilutis

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: