2020.10.16 13:36 |Kategorija:  Cover news with delay

Baltarusija paskelbė opozicijos lyderės S. Cichanouskajos tarptautinę paiešką (atnaujintas)

Minskas, spalio 16 d. („Interfax“-BNS). Baltarusija paskelbė į Lietuvą pasitraukusios opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos tarptautinę paiešką, penktadienį informavo tarnybos.

Baltarusijos tyrimų komitetas patvirtino, kad paskelbta buvusios kandidatės į prezidentus tarptautinė paieška pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl raginimų pakenkti nacionaliniam saugumui.    

„Be kitų asmenų, traukiamų baudžiamojon atsakomybėn, buvo paskelbta Svetlanos Cichanouskajos tarptautinė paieška dėl raginimų visuomenės informavimo priemonėse ir internete imtis veiksmų, siekiant pakenkti Baltarusijos Respublikos nacionaliniam saugumui“, – rašoma Tyrimų komiteto išplatintame pranešime.  

„Tyrimo metu surinkta įrodymų, kad tam tikri asmenys, priklausantys Koordinacine taryba įvardijamai organizacijai, atliko veiksmus, kuriais siekta destabilizuoti socialinę ir politinę, ekonominę ir informacinę padėtį šalyje, pakenkti Baltarusijos Respublikos nacionaliniam saugumui“, – rašoma dokumente.    

Žinią, kad Baltarusija paskelbė S. Cichanouskajos tarptautinę paiešką, naujienų agentūrai „Interfax“ penktadienį pranešė Vidaus reikalų ministerijos atstovė Volha Čemodanova.  

„Galiu patvirtinti, kad paskelbta Cichanouskajos tarptautinė paieška. Kalbant apie straipsnį, pagal kurį ji yra paskelbta – šis klausimas [turėtų būti užduodamas] Tyrimų komitetui“, – sakė ji.. 

S. Cichanouskaja jau anksčiau buvo įtraukta į Rusijos vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų bazę. Ten nurodoma, kad ji ieškoma pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, bet jis konkrečiai neįvardijamas.

Vienas informuotas šaltinis sakė „Interfax“, kad buvusi kandidatė į prezidentus ieškoma dėl raginimų „nuversti Baltarusijoje konstitucinę santvarką“.

„Paskelbta jos paieška pagal Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsnį“, numatantį atsakomybę už raginimus pakenkti nacionaliniam saugumui, sakė šaltinis.

„Tai yra per žiniasklaidą paskelbti raginimai užgrobti valdžią arba prievarta pakeisti konstitucinę tvarką“, – pridūrė „Interfax“ pašnekovas.

Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja, šiuo metu pasitraukusi į Lietuvą, antradienį paskelbė autoritarinio šalies prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui „liaudies ultimatumą“ ir pagrasino nacionaliniu streiku, jeigu valstybės vadovas neatsistatydins, nebus nutrauktas smurtas prieš demonstrantus ir nebus paleisti politiniai kaliniai.

S. Cichanouskaja pareiškė, kad Baltarusijos valdžia šiuos reikalavimus turi išpildyti iki spalio 25 dienos. Priešingu atveju ji pažadėjo, kad šalyje bus paskelbtas nacionalinis streikas ir rengiamos didelės demonstracijos.

Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Politikos naujokė S. Cichanouskaja laiko save rinkimų nugalėtoja. Ši 38 metų veikėja nusprendė balotiruotis į prezidento postą, kai jos vyras Siarhejus Cichanouskis, taip pat ketinęs mesti iššūkį A. Lukašenkai, buvo įkalintas.

Pastarosiomis savaitėmis Baltarusijos milicija sulaikė tūkstančius demonstrantų. Dėl liudininkų pranešimų apie milicijos smurtą ir sulaikytų asmenų kankinimą tarptautinė bendrija pasmerkė A. Lukašenkos režimą, kuriam Vakarai paskelbė sankcijų.

Baltarusijoje malšinant protestus keli žmonės žuvo.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55