2020.10.05 09:36 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Vilniuje rinkėjai balsuoti atėjo vos atidarius apylinkes (papildytas)

atnaujinta informacija iš balsavimo vietų, naujos 9-27 pastraipos

Vilnius, spalio 5 d. (BNS). Pirmadienį prasidėjus balsavimui iš anksto Seimo rinkimuose, Vilniuje, Lukiškių aikštėje įkurtoje laikinoje balsavimo vietoje, iškart išsirikiavo norinčiųjų pareikšti savo valią eilutė.

„Balsavimas vyksta sklandžiai. Vilniaus mieste vienoje esančioje išankstinio balsavimo vietų, Lukiškių aikštėje, matome nusidriekusią eilutę“, – pirmadienį po 7 val. BNS sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė.

„Džiugina, kad jau pirmosiomis balsavimo valandomis sulaukėme rinkėjų susidomėjimo. Visos išankstinio balsavimo vietos darbą pradėjo sklandžiai, balsavimas vyksta“, – teigė ji.

Lukiškių aikštėje yra vienas iš penkių sostinėje įsteigtų išankstinio balsavimo punktų.

Čia pastatyti keli, tarpusavyje sujungti vagonėliai.

„Dalis balsavimo patalpos skirta Vilniaus miesto rinkėjams, kita dalis – likusiems rinkėjams. Žmogus gauna biuletenį, eina į kabiną, prabalsuoja, išeina“, – sakė L. Matjošaitytė.

„Apgalvota, kad vieni išeina į vieną pusę, kiti – į kitą. Rinkėjai nesimaišo balsavimo patalpoje, sureguliuoti srautai“, – teigė ji.

Pasak VRK pirmininkės, rinkėjai išgirdo raginimus dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, turėti savo rašiklius, laikosi saugaus atstumo.

Lukiškių aikštėje – aktyvus balsavimas

Vilniaus savivaldybėje kiek po 8 val. žmonės balsuoti dar rinkosi negausiai. 

70-metė pensininkė Genė Kažukauskaitė taip pat sako atlikti pareigą atėjusi anksčiau, nes planuoja išvykti iš Vilniaus. Iš būsimojo Seimo ji tikisi daugiau paramos jaunoms šeimoms. 

„Mano galva, jaunoms šeimoms, kurios su vaikais, tikrai sunku, ir į mokyklą išleisti, ir apskritai. Aišku, norisi, kad ir pensininkų neskriaustų“, –  kalbėjo moteris.

40-ies vadybininkas Rimantas Kariniauskas sako balsuojantis iš anksto, nes jau suplanavęs verslo kelionę, po kurios gali tekti izoliuotis. Jis sako atidžiai sekęs VRK nurodymus ir pasirūpinęs tiek kauke, tiek savo rašymo priemone.

„Manau, bus sunkumų tiems, kurie karantinuojasi, dėl tam tikrų taisyklių, nes jei izoliuojiesi, pavyzdžiui, sodyboje, yra sudėtinga, kad pas tave kas nors ateitų. Tikint statistika, yra 23 tūkst. žmonių, kurie karantinuojasi ir per tą laiką, kuris yra duotas, bus palygintus sudėtinga tai padaryti“, – BNS sakė jis.

Lukiškių aikštėje prieš 9 val. balsuoti su vyru atvykusi 33-ejų gydytoja Milda Kišonienė sako pastaraisiais metais visada tai daranti iš anksto ir koronavirusas pasirinkimui neturėjo įtakos.

„Naudojamės proga balsuoti darbo dieną, kad būtų laisvas savaitgalis. Čia – dar patogesnė vieta, nei važiuoti į savivaldybę. O po rinkimų norisi ir kažkokių permainų, bet kad būtų ir politikos tęstinumas, išlaikomos tradicijos“, – sakė ji.

Šeškinės-Šnipiškių rinkimų apygardos pirmininkė Eugenija Ibianskienė teigė, kad pirmadienio rytą stebimas didesnis rinkėjų aktyvumas, nei prieš ketverius metus: prieš 9 val. Visame Vilniuje buvo balsavę per 400 žmonių, daugiausia – pačioje savivaldybėje, tačiau aktyvumas pastebimas ir Lukiškių aikštėje, kur iki 9 val. balsavo maždaug 180 žmonių.

Ji BNS sakė, kad rinkėjai yra gerai informuoti apie šiųmetinius pasikeitimus dėl koronaviruso, pasiruošę ir žmonėms paruoštų kaukių ar šratinukų kol kas neprireikė panaudoti.

„Bandome atskirti srautus, įėjimas ir išėjimas yra pro skirtingas puses, dezinfektantai – ant kiekvieno stalo, turime papildomų kaukių, jei žmonės ateis be jų, ar bus užsispyrę. Mes labai bijome, kad nebūtų tų pernykščių vaizdų, kur rodo visos televizijos, bandysime viską daryti, kad eilės nebūtų (...). Yra šiek tiek baisoka, nes yra pirmas toks atvejis“, – teigė E. Ibianskienė. 

Kaune prie balsadėžių – prieš 7 ryto 

Kauno kultūros centre, vienoje iš dviejų išankstinio balsavimo vietų mieste, pirmadienio rytą gana tuščia: į salę balsuoti užeina tik vienas kitas žmogus.

Vis dėlto, pasak Šilainių rinkimų apygardos komisijos pirmininkės Elenos Skirmantienės, pirmieji balsą atiduoti norintys kauniečiai susirinko dar prieš septintą ryto. Ji prognozavo, kad didžiausi srautai, greičiausiai kaip įprasta bus per pietus ir po 17 valandos.

„Šiuo metu sekasi neblogai, kaip matote, darbo stalų, kur priiminėjame rinkėjus, yra nemažai“, – BNS sakė ji.

„Kol kas nėra gausus tas rinkėjų skaičius“, – pridūrė komisijos pirmininkė.

Didžiausiais komisijų laukiančiais iššūkiais ji taip pat įvardija srautų suvaldymą piko metu bei darbą su kaukėmis.

„Komisijos nariams yra sudėtinga dirbti, nes su kaukėmis, bet turime pamainą pakeisti“, – sakė ji.

E. Skirmantienė taip pat pastebėjo, kad nors rinkėjai žino, kad ateiti reikia su kaukėmis ir savo rašikliais, ne visi žino, kad išeiti reikia pro kitur nei įėjo.

„Ateina ir su kaukėmis, ir su tušinukais. Lyg informaciją surašėme aiškią, bet vis vien žmonės kažkaip grįžta pro tą patį įėjimą, nors visur užkabinome raudonas juostas, kur išeiti“, – kalbėjo ji.

Balsuoti Kaune pirmadienio rytą atvykęs 43-ejų finansininkas Martynas Naujokaitis sakė, kad nepaisant kiek kitokios balsavimo tvarkos, susigaudyti nebuvo sudėtinga. Jis teigė iš anksto balsuoti atėjęs, nes savaitgalį to padaryti nepavyks ir viliasi po rinkimų šalies valdyme sulaukti pokyčių.

„Be abejo, tikimės pokyčių. Šitos valdžios jau užtenka. Norisi jaunesnių, veržlesnių ir geresnių sprendimų“, – kalbėjo rinkėjas.

Išankstiniam balsavimui – 4 dienos

Išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose prasidėjo 7 val., balsavimo punktai užsidarys 20 valandą. Iš anksto balsuoti galima keturias dienas.

Rinkėjų prašoma ateiti balsuoti su kaukėmis ir savo rašymo priemone, nepamiršti asmens dokumento. Neturintiems kaukės ar rašiklio, jie bus duodami vietoje.

Per išankstinį balsavimą valią pareikšti galima bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos registracijos. Sekmadienį, rinkimų dieną, bus galima balsuoti tik savo rinkimų apygardos apylinkėse.

Šiuose Seimo rinkimuose įrengta daugiau išankstinio balsavimo vietų, dalyje savivaldybių nebus galima balsuoti pačiame savivaldybės pastate, kaip buvo iki šiol.

Iš trijų didžiausių miestų tik Vilniuje išankstinis balsavimas vyksta ir savivaldybės pastate, tuo metu Kaune ir Klaipėdoje rinkėjai kviečiami balsuoti kitur.

Vilniuje iš anksto gyventojai be savivaldybės pastato Konstitucijos prospekte gali balsuoti Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centre Saulėtekyje, A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų Viršuliškėse, Vilniaus rajono savivaldybės pastate Rinktinės gatvėje bei Lukiškių aikštėje.

Kaune balsavimas vyksta rotušėje ir Kauno kultūros centre Kęstučio gatvėje. Klaipėdos miesto savivaldybėje balsavimo irgi nebus, jis rengiamas Žvejų rūmuose.

Vilniaus rajono savivaldybė taip pat numačiusi keturias balsavimo vietas: be savo pastato sostinės Rinktinės gatvėje kviečia rinkėjus balsuoti Nemenčinėje, Švenčionių g. 12, Rudaminoje, Vilniaus g. 2 ir Lavoriškėse, Liepos g. 9.

Salio 9 ir 10 dienomis bus galima balsuoti namuose. Šiemet balsuoti namuose galės ne tik neįgalieji, vyresni nei 70 metų asmenys, negalintys atvykti į rinkimų apylinkes, bet ir neįgaliuosius slaugantys žmonės, taip pat gyventojai, kuriems nustatytas ar įtariamas koronavirusas ar kurie turėjo izoliuotis dėl kontaktų, kelionių į užsienį.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

Autoriai: Jūratė Skėrytė, Ignas Jačauskas, Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, balandžio 16

2024.04.16 19:07
Užsienio naujienos 2024.04.16 19:07
2024.04.16 15:54
Užsienio naujienos 2024.04.16 15:54
2024.04.16 14:19
Užsienio naujienos 2024.04.16 14:19
2024.04.16 14:10
Užsienio naujienos 2024.04.16 14:10
2024.04.16 14:00
Užsienio naujienos 2024.04.16 14:00
2024.04.16 13:05
Įvairenybės, kultūra 2024.04.16 13:05
2024.04.16 12:32
Užsienio naujienos 2024.04.16 12:32
2024.04.16 12:15
Lietuvos politika 2024.04.16 12:15
2024.04.16 12:10
Užsienio naujienos 2024.04.16 12:10