2020.07.20 07:40 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

ES lyderiai linksta mažinti ūkio gaivinimo fondą, derybose – pertrauka iki vakaro

Vilnius, liepos 20 d. (BNS). Europos Sąjungos vadovams tęsiant derybų maratoną dėl ekonomikos gaivinimo fondo, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas pirmadienį pasiūlė sumažinti paketo dalį, kuri nuo koronaviruso nukentėjusioms šalims būtų skiriama kaip negrąžinama parama.

Viršūnių susitikimui pateiktame atsigavimo plane numatoma 750 mlrd. eurų – iš jų 250 mlrd. eurų turėjo būti paskolos ir 500 mlrd. eurų – subsidijos. Subsidijas gavusioms šalims jų nereikėtų grąžinti.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Mišelis (Šarlis Mišelis) pirmadienio rytą pranešė, kad subsidijų dalį siūlo mažinti iki 390 mlrd. eurų ir paskelbė pertrauką, pranešė diplomatiniai šaltiniai.

Nauja plenarinė sesija turėtų prasidėti ne anksčiau kaip 17 val. Lietuvos laiku. Derybos Briuselyje tęsiasi nuo penktadienio.

Taupiųjų spaudimas

BNS šaltinių teigimu, per vadovų sesiją pirmadienio naktį apkarpyti subsidijų dalį griežčiausiai ragino Nyderlandų ir Austrijos premjerai Markas Rutte (Markas Riutė) ir Sebastianas Kurzas (Sebastianas Kurcas).

„Liko Rutte ir Kurzas prieš visus kitus“, – BNS pirmadienio paryčiais teigė apie derybų eigą informuotas pareigūnas, kalbėjęs anonimiškai dėl klausimo jautrumo.

Fondas būtų sudaromas Europos Komisijos tarptautinėse rinkose pasiskolintų lėšų pagrindu, tačiau Nyderlandų ir Austrijos vyriausybės nenori be griežtų sąlygų dalyti bendrai skolintų pinigų tokioms šalims kaip Ispanija ar Italija, kurias laiko pernelyg lengvai išlaidaujančiomis.

Dauguma kitų vadovų sako, kad ES privalo pademonstruoti solidarumą koronaviruso krizės akivaizdoje.

Diplomatai tikisi, kad Ch. Michelis (Šarlis Mišelis) pirmadienio popietę pateiks detalų atnaujintą pasiūlymą dėl gaivinimo fondo paskirstymo kriterijų ir atskiro daugiau kaip trilijono eurų vertės 2021–2027 metų ES biudžeto.

Lietuvos interesai

Neoficialūs skaičiavimai rodė, kad pagal šeštadienio pasiūlymus negrąžintina parama Lietuvai galėjo sudaryti apie pustrečio milijardo eurų, be to, Lietuva galėtų prašyti apie du milijardus eurų papildomų paskolų. Apkarpius fondą, Lietuvai tenkanti dalis turbūt mažės.

Prieš lemiamą derybų raundą Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda Baltijos šalių prioritetu išskyrė ES biudžeto lėšas žemės ūkiui, kad tiesioginės išmokos ūkininkams sparčiau priartėtų prie ES vidurkio.

„Baltijos valstybių pozicija yra tokia, kad mes esame pasiruošę kompromisams, bet tie kompromisai negali būti daromi bet kokia sąskaita be raudonų linijų“, – sekmadienio popietę kalbėjo prezidentas.

„Yra fondai, su kurių sumažinimu mes nesutiksime, ir dėl tos priežasties, net jei taip ir atsitiktų, turėsime kontrpasiūlymų, kurie pirmiausia yra susiję su didesne parama žemės ūkiui“, – sakė G. Nausėda.

Šeštadienį atnaujintame ES biudžeto projekte Lietuvai pasiūlyta papildoma 125 mln. eurų parama žemės ūkiui, tačiau Lietuvos delegacija žada siekti daugiau.

Baltijos šalių ūkininkai šiuo metu gauna mažiausias tiesiogines išmokas ES – jos siekia apie 170 eurų už hektarą, tuo metu ES vidurkis – daugiau kaip 250 eurų. 

Viršūnių susitikimo pradžioje G. Nausėda žadėjo reikalauti, kad jau kitąmet išmokos būtų pakeltos iki 196 eurų.

Pinigai Karaliaučiaus tranzitui

Neskaitant žemės ūkio, šeštadienį atnaujintame ES biudžeto projekte pasikeitė dar viena Lietuvai svarbi eilutė – Ch. Michelis sutiko nuo 139 iki 189 mln. eurų padidinti finansavimą vadinamajai Specialiajai tranzito schemai, kuria naudojasi Rusijos piliečiai, keliaujantys per Lietuvą tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Karaliaučiaus srities.

Kitais Lietuvai svarbiais klausimais – dėl vadinamosios sanglaudos paramos ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbų finansavimo – pokyčių kol kas nenumatoma. 

Vadinamoji sanglaudos parama 2021–2027 metais Lietuvai gali mažėti iki 24 proc., nes Lietuvos ekonomikos rodikliai priartėjo prie bendrijos vidurkio.

Šį nuosmukį gali šiek tiek sumažinti kompensacija dėl emigracijos sukeltų nuostolių – Lietuvai ji siektų apie 180 mln. eurų.

Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbams naujoje finansinėje perspektyvoje siūloma skirti 490 mln. eurų.

Ginčai dėl teisės

Ginčų derybose kelia ir Vakarų europiečių siekis, kad lėšų skyrimas būtų susietas su tuo, kaip šalis laikosi teisinės valstybės principų. Tam labiausiai priešinasi su Briuseliu konfliktuojančios Vengrijos ir Lenkijos vyriausybės.

Lietuvos prezidentas G. Nausėda Prezidentūros išplatintuose komentaruose kategoriškos pozicijos šiuo klausimu neišsakė, bet pažymėjo, kad ši tema svarbi ne tik vengrams ir lenkams.

„Teisės viršenybės principo įgyvendinimo klausimu visų žvilgsnis krypsta į Lenkiją ir Vengriją, bet aš manyčiau, kad tokia pozicija ir toks požiūris nėra teisingas. Šiandien galbūt mes žvalgomės į šias valstybes, bet potencialiai toks teisės viršenybės klausimas bet kada gali iškilti bet kurioje ES šalyje, įskaitant ir senos demokratijos valstybes“, – teigė jis.

Tai pirmasis viršūnių susitikimą po pandemijos protrūkio. Žurnalistai kol kas neturėjo galimybės tiesiogiai užduoti klausimų prezidentui, dėl saugumo į ES Tarybos pastatą žiniasklaida nėra įleidžiama, taip pat sumažintas delegacijų narių skaičius.

G. Nausėda perspėjo, kad spartėjant koronaviruso plitimui, netolimoje ateityje vadovams vėl gali tekti grįžti prie vaizdo konferencijų.

Autorius Vaidotas Beniušis

[email protected], +370 5 205 85 14, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 11:17
Užsienio naujienos 2024.03.28 11:17
2024.03.28 11:03
Lietuvos politika 2024.03.28 11:03
2024.03.28 10:53
Lietuvos politika 2024.03.28 10:53
2024.03.28 09:59
Užsienio naujienos 2024.03.28 09:59
2024.03.28 09:23
Lietuvos politika 2024.03.28 09:23
2024.03.28 07:02
Kriminalai 2024.03.28 07:02