2020.07.10 15:07 |Kategorija:  Cover news with delay

R. Šimašius: gaila, kad prezidentas pasirinko neprincipingą kelią

Vilnius, liepos 10 d. (BNS). Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius apgailestauja, kad prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pasirašė įstatymą dėl Lukiškių aikštėsi sakydamas, kad šalies vadovas pasirinko „neprincipingą kelią“.

„Labai apgailestauju, kad dalykai, kurie yra visiškai nesvarbūs, yra penkioliktaeiliai Lietuvoje, gauna šalyje aukščiausią dėmesį. Gaila, kad prezidentas pasirinko truputėlį neprincipingą kelią ir nepalaikė tos pozicijos, kurią prieš 20 metų pavyko palaikyti Valdui Adamkui ir vetuoti analogišką įstatymą“, – BNS sakė R. Šimašius.

Verdant aštrioms diskusijoms dėl sostinės Lukiškių aikštėje įrengto paplūdimio, G. Nausėda penktadienį pasirašė Seimo priimtą Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą, numatantį, kad ši aikštė Vilniuje yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su Vyčio monumentu. Pagal įstatymą, aikštės akcentai turi atspindėti nepriklausomybės kovas, sukilėlių egzekucijos vietą ir kovotojų atminimą,

R. Šimašius tvirtino, kad visos įstatymo sąlygos jau yra įgyvendintos, todėl, pasitarus su teisininkais, nuspręsta, jog paplūdimys, kaip ir planuota, aikštėje liks iki rugsėjo.

„Visos įstatymo sąlygos įgyvendintos: ir gerai moralei neprieštarauja niekas, ir, sakykime, Vyčio akcentas yra šiuo metu. Tai įstatymas tėra tuščia politinė deklaracija, kuri atitraukia nuo rimtų darbų“, – teigė meras.

Įstatymą pasirašęs G. Nausėda jo priėmimo procese įžvelgė trūkumų, bet sprendimą pasirašyti argumentavo siekiu „nesileisti į politines intrigas, kurių netrūksta priešrinkiminiu laikotarpiu, ir to dar labiau neskatinti“.

„Jei yra trūkumų, tai į juos reikia atkreipti dėmesį ir parodyti, kaip ištaisyti. O jei neparodai, kaip ištaisyti, tai tada nebelaikas kalbėti apie tuos trūkumus. Pozicija, ar įstatymas geras, ar blogas, sakoma ne komentaruose, bet veiksmuose“, – į prezidento argumentus reagavo R. Šimašius. 

Skubos tvarka priimtą įstatymą dėl specialaus Lukiškių aikštės statuso parengė valdantieji reaguodami į Vilniaus valdžios sprendimą Lukiškių aikštėje įrengti laikiną paplūdimį. Dalis politikų tvirtina, kad taip parodyta nepagarba laisvės kovos dalyvių atminimui.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio teigimu, įsigaliojus šiam įstatymui paplūdimį reikės panaikinti.

Įstatymo kritikai teigia, kad įstatymas skirtas vienai aikštei, jis pažeidžia savivaldos autonomiją, be to, negali būti pritaikytas atgaline data.

1660 kvadratinių metrų ploto paplūdimys Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto įrengtas birželio viduryje: atvežta apie 300 kubinių metrų smėlio, pastatyti gultai, hamakai, padaryta tinklinio aikštelė. 

Pagal sumanymą, paplūdimys aikštėje turi būti visą vasarą, greta jo iki liepos pabaigos stovės didžiulis ekranas, kurio turiniu rūpinasi „Telia“ – kiekvieną vakarą čia bus rodomi „Telia TV“ filmai, serialai, koncertai, o dieną – Baltijos jūros vaizdai.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: