2020.06.30 13:47 |Kategorija:  Cover news with delay

Birželį klaidinančios informacijos apie koronavirusą srautas sumažėjo perpus – kariuomenė

Vilnius, birželio 30 d. (BNS). Lietuvos kariuomenė teigia, kad birželį, lyginant su praėjusiais mėnesiais, klaidinančios informacijos apie koronavirusą srautas informacinėje erdvėje sumažėjo perpus.

„Lietuvai po truputį vis lengvinant karantino sąlygas ir galiausiai panaikinus karantiną, pastebėjome, kad Lietuvos informacinėje erdvėje dezinformacijos srautas šia tema sumažėjo. Birželį fiksuota du kartus mažiau klaidinančios informacijos apie koronavirusą, nei jos buvo kovo ar balandžio mėnesiais“, – spaudos konferencijoje antradienį Seime sakė Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento vyriausiasis specialistas vyr. ltn. Mažvydas Kunevičius.

Anot jo, Lietuvoje nuo vasario pradžios iš viso užfiksuoti 1484 klaidinančios informacijos apie koronavirusą atvejai. Žinutės dažniausiai skleistos rusų, lietuvių ir anglų kalbomis.

„Dezinformacijos taikiniai ir tikslai išlieka nepakitę: tai noras kiršinti visuomenę, sudaryti Lietuvos kaip atsilikusios ir vangiai funkcionuojančios valstybės vaizdinį, menkinti valstybinį potencialą ir pasiekimus, diskredituoti valstybingumą, valdžią ir jos priimamus sprendimus, narystę NATO, Europos Sąjungoje ir mūsų sąjungininkus“, – teigė Lietuvos kariuomenės atstovas.

Pasak M. Kunevičiaus, didžiausi klaidinančios informacijos ir konspiracinių teorijų srautai vis dar išlieka tose pasaulio valstybėse, kur koronaviruso situacija sunkiai valdoma.

Jis pabrėžė, kad iš šių šalių tokia informacija atkeliauja ir į Lietuvą, tačiau dėl mažesnio domėjimosi ir suvaldytos situacijos „žinutės nepasiekia didelių auditorijų ir yra transliuojamos mažo patikimumo tinklapiuose, grupėse ar bloguose“.

Kariuomenės atstovo teigimu, Lietuvos informacinėje erdvėje ir visuomenėje koronaviruso temą keičia kiti svarbūs klausimai – rinkimai, ekonominė situacija, visuomeninės ar socialinės problemos.

„Nors ir klaidinančios informacijos koronaviruso tema mažėja, tačiau dezinformaciją skleidžiantys kanalai, paskyros ar puslapiai labai greitai prisitaiko prie naujų tendencijų ir temų, vyraujančių visuomenėje, o žvelgiant į ateitį, tikėtina, kad klaidinančios informacijos srautai ir informacinis triukšmas įvairiomis, aktualiomis temomis tik didės“, – sakė M. Kunevičius.

„Dar kartą primename – kruopščiai atsirinkite savo informacinius kanalus, tikrinkite naujienas bent keliuose oficialiuose naujienų portaluose, nesirinkite socialinės medijos kaip pirminio informacijos gavimo šaltinio ir, žinoma, nepasiduokite provokacijoms“, – pridūrė jis.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: