2020.06.25 13:55 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

G. Nausėda neišvyko į planuotą susitikimą su Estijos ir Latvijos vadovais (papildytas)

naujos 5 paskutinės pastraipos 

Vilnius, birželio 25 d. (BNS). Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį neišvyko į planuotą trišalį susitikimą su Estijos ir Latvijos vadovais.

Šalies vadovo atstovas spaudai Antanas Bubnelis informavo BNS, kad susitikimas planuotas seniai, buvo numatyta kalbėti apie regiono saugumą, kovos su koronavirusu priemones, Europos Sąjungos klausimus, taip pat – elektros nepirkimą iš Astravo AE.

„Iki Baltijos šalių vadovų susitikimo energetikos ar ekonomikos ministrams nepavyko pasiekti trišalio susitarimo dėl atnaujintos elektros prekybos su trečiosiomis šalimis metodikos“, – teigė A. Bubnelis.

Jo teigimu, prezidentas mano, kad pirmiausia reikia baigti derybas, turėti konkrečius sprendimus ir derybų rezultatus, o tik tada susitikti aukščiausiu lygiu ir aptarti šalių veiksmų planą.

Pasak A. Bubnelio, kitais planuoto susitikimo darbotvarkės klausimais Baltijos šalių vadovai reguliariai keičiasi nuomonėmis ir derina pozicijas.

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid ir Latvijos vadovas Egilas Levitas ketvirtadienį suplanavę susitikimą Saremos saloje Estijoje, šalių lyderiai diskutuos ES, regiono saugumo, aplinkosaugos ir kitais klausimais.

Estijos Prezidentūra pranešė, kad G. Nausėda „paskutinę minutę nusprendė likti namuose dėl vidaus reikalų“.

Lietuva su Latvija ir Estija šuo metu derasi dėl prekybos elektra su trečiosiomis šalimis, tačiau prieštaraujant Latvijai, kol kas nepavyksta pasiekti solidaraus trijų šalių boikoto Astravo AE elektrai. 

Lietuvai bandant rasti kompromisą su latviais ir estais, šalies viduje vyksta ginčai dėl trijų Baltijos šalių susitarimo projekto. Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad šalis turi pateikti aiškius savo interesus bei juos apginti Europos Komisijoje, o prezidentas G. Nausėda paragino užsienio reikalų ir energetikos ministrus suderinti pozicijas, kad Lietuva būtų „kaip vienas kumštis“. 

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas siūlė Vyriausybei pasirašyti susitarimą, pagal kurį abi kaimyninės šalys neįsipareigotų nepirkti Astravo AE elektros, bet palaikytų tokius Lietuvos ketinimus. Tačiau tokiam variantui nepritarė L. Linkevičius, raginantis derėtis dėl to, kad visos trys šalys nepirktų Astravo AE elektros.  

Ž. Vaičiūnas teigia, kad susitarimo projektas numato kilmės garantijų sistemą bei importo mokesčius, bet neįpareigoja Latvijos nepirkti baltarusiškos elektros. Anto jo, toks susitarimas būtų pakankamas įgyvendinti vadinamąjį „antiastravinį“ Lietuvos įstatymą.

Lietuva yra didžiausia Astravo AE kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas neigia Vilniaus kritiką dėl jėgainės nesaugumo. 

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 19, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: