2020.04.10 15:47 |Kategorija:  Cover news with delay

A. Veryga: atsakomybė dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės teks savivaldybei

Vilnius, balandžio 10 d. (BNS). Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, jog jeigu nebus imtasi veiksmų dėl situacijos Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL), dėl to atsakomybę turės prisiimti jos steigėja – savivaldybė.

„Šios gydymo įstaigos steigėja yra savivaldybė ir jeigu meras ar savivaldybės taryba nesiima jokių priemonių, tai jie reiškia prisiima visą atsakomybę, jeigu situacija ten blogės“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

„Mes, kaip ministerija, padarėme viską, kas nuo mūsų priklauso, nusiuntėme komandą, įvertinome, surašėme, aktas to patikrinimo yra perduotas savivaldybei ir merui. Ir jeigu jie nemato tame jokios problemos, reiškia, prisiima visą atsakomybę už visas pasekmes, kurios kils ar gali kilti šioje gydymo įstaigoje“, – kalbėjo ministras.

Klaipėdos apygardos prokuratūra penktadienį pranešė nusprendusi pradėti ikiteisminį tyrimą dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo ir tarnybos pareigų neatlikimo Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Patikrinimo medžiagą prokuratūrai perdavė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Situacija Klaipėdoje ir šioje gydymo įstaigoje, deja, bet išlieka labai neraminanti ir šiandien gavome dar vieno ten dirbančio žmogaus laišką apie tam tikras aplinkybes, kurios kelia susirūpinimą. Šią informaciją perdavime Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, kuris tas aplinkybes turėtų įvertinti“, – sakė A. Veryga.

Pasak jo, medžiaga prokuratūrai perduota nustačius, kad nebuvo užtikrinama infekcijų kontrolė, kas sudarė sąlygas infekcijai plisti tiek ten dirbančių medikų, tiek pacientų tarpe ir dėl to, kad nesiimta tinkamų priemonių apsaugoti darbuotojus ir pacientus. Taip pat perduota informacija apie besiskiriančius duomenis, kurie perduoti ministerijai ir atsakingoms institucijoms nuo tų, kuriuos turėjo pati gydymo įstaiga.

„Tai yra tam tikro aplaidumo iliustracija šioje gydymo įstaigoje“, – teigė ministras.

Meras: svarbu proceso užtikrinimas, o ne vadovo klausimas

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas BNS sakė, jog savivaldybė šiuo metu stengiasi užtikrinti ligoninės veiklos tęstinumą.

„Jeigu man kas nors pasakytų šiandien, kad nuėmus vadovą iš karto situacija stebuklingai pasikeis, turbūt tas būtų padaryta nelaukiant jokių išvadų. Šitoje situacijoje pirmiausia reikia žiūrėti, kad būtų taisomi trūkumai, kad tie žmonės, kurie gydomi, kurie bus vežami į ligoninę COVID-19 užkrėsti, kad jie gautų maksimalią priežiūrą“, – kalbėjo jis.

„Svarbiausias dalykas – proceso užtikrinimas. Vyr. gydytojo, vadovo klausimas yra ne pats pagrindinis, ne pats esminis“, – sakė meras.

Klaipėdos savivaldybės ketvirtadienį nusprendė organizuoti tarybos frakcijų seniūnų susirinkimą, kurio metu būtų tariamasi dėl specialios darbo grupės, kuri turėtų padėti ligoninei įveikti iššūkius.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis paskutiniu metu sulaukė kritikos ir raginimų nušalinti jį nuo pareigų dėl situacijos ligoninėje, kur dauguma skyrių uždaryti dėl netinkamos infekcijų kontrolės.

„Užsiciklinimas – nuims ar nenuims vadovą, manau, ne tame yra šito proceso ir rizikos, ir grėsmės, ir visi kiti pavojai“, – sakė V. Grubliauskas.

Jis pabrėžė, kad tie skyriai, kurie ligoninėje dirba, veiklą vykdo tinkamai. Meras pabrėžė, kad KUL buvo pirmoji ligoninė, kuri dėl COVID-19 patikrino visus savo medikus.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 25

2024.04.25 17:21
Užsienio naujienos 2024.04.25 17:21
2024.04.25 14:48
Lietuvos politika 2024.04.25 14:48
2024.04.25 14:38
Įvairenybės, kultūra 2024.04.25 14:38