2023.05.31 07:57 |Kategorija:  Cover news with delay

Šiaurės Korėjos paleistas žvalgybinis palydovas nukrito į jūrą (papildytas)

naujas skyrelis

Seulas, gegužės 31 d. (AFP-BNS). Šiaurės Korėja trečiadienį bandė paleisti karinį žvalgybinį palydovą, turėjusį realiuoju laiku stebėti JAV ir jų karinių partnerių judėjimą, tačiau jis nukrito į jūrą, o Pchenjanas savo ruožtu pripažino, kad buvo rimtų defektų.

Ši atsiskyrusi Rytų Azijos valstybė veikiančio palydovo kosmose neturi, o jos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) karinio žvalgybinio palydovo kūrimą paskelbė vienu svarbiausių savo režimo prioritetų ir asmeniškai prižiūrėjo kai kuriuos paleidimo parengiamuosius darbus.

Šiaurės Korėjos už veiklą kosmose atsakingos institucijos pranešė, kad anksti trečiadienį paleido karinį žvalgybos palydovą „Malligyong-1“, sumontuotą ant naujo tipo nešančiosios raketos „Chollima-1“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra.

Tačiau „praradusi stūmos jėgą dėl neįprastai įsijungusio antrosios pakopos variklio po pirmosios pakopos atsiskyrimo įprasto skrydžio metu“, raketa nukrito į jūrą, teigiama pranešime.

Valdžios institucijos „kruopščiai ištirs rimtus defektus, kurie pasirodė paleidus palydovą“, sakoma jame ir priduriama, kad kuo greičiau bus atliktas antras bandymas.

Pietų Korėjos kariuomenė jau anksčiau buvo užfiksavusi šio palydovo paleidimą. Ji patvirtino, kad objektas dingo iš radarų ir dėl netaisyklingo skrydžio nukrito į jūrą.

Vėliau ji išgelbėjo dalį nuolaužų ir paskelbė nuotraukas, kuriose matyti didelė statinę primenanti metalinė konstrukcija su plonais vamzdžiais ir laidais apačioje. Ekspertų teigimu, tai galėjo būti skystojo kuro bakas.

Seulas, Tokijas ir Vašingtonas pasmerkė paleidimą, kuris, pasak jų, pažeidė daugybę Jungtinių Tautų rezoliucijų, draudžiančių Pchenjanui atlikti bet kokius bandymus naudojant balistinių raketų technologiją.

Seulo nacionalinė saugumo taryba pareiškė, kad šis paleidimas „nesvarbu, ar jis buvo sėkmingas, ar ne, (buvo) šiurkštus JT Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas ir rimta provokacija“.

Kadangi tolimojo nuotolio raketoms ir raketoms, naudojamoms paleisti į kosmosą, naudojamos tos pačios technologijos, analitikai teigia, kad galimybė iškelti palydovą į orbitą suteiktų Pchenjanui priedangą išbandyti uždraustas tarpžemynines balistines raketas (ICBM).

Netrukus po paleidimo Seulo miesto valdžia gyventojams išsiuntė skubios evakuacijos perspėjimą, sukėlusį didelį nerimą ir sumaištį internete. Visgi po kelių minučių vidaus reikalų ministerija patikslino, kad jis buvo neteisingai paskelbtas.

Svarbios įžvalgos

Ekspertai teigia, kad rastos nuolaužos gali Pietų Korėjai gali suteikti labai naudingos informacijos.

„Iš rastų nuolaužų technikos ekspertai galės įgyti labai svarbių įžvalgų apie Šiaurės Korėjos sugebėjimą dirbti su didelėmis daugiapakopėmis raketomis“, – naujienų agentūrai AFP sakė JAV dirbantis analitikas Ankitas Panda.

Iki trečiadienio Pchenjanas nuo 1998-ųjų buvo paleidęs penkis palydovus, iš kurių trijų paleidimas nepavyko iš karto, o du, atrodo, buvo iškelti į orbitą, nors šių paleidimų signalai niekada nebuvo nepriklausomai aptikti, o tai rodo, kad jie galėjo sugesti.

Šiaurės Korėja antradienį pareiškė, kad jos naujasis palydovas bus „nepakeičiamas sekant, stebint... ir iš anksto bei realiu laiku reaguojant į pavojingus JAV ir jų vasalinių pajėgų karinius veiksmus“.

Kritikuodamas JAV ir Pietų Korėjos bendras karines pratybas, vienas aukščiausio rango Šiaurės Korėjos kariuomenės pareigūnas pareiškė, kad Pchenjanas jaučia „poreikį plėsti žvalgybos ir informacijos priemones ir tobulinti įvairius gynybinius ir puolamuosius ginklus“, pranešė valstybinė žiniasklaida.

2012 ir 2016 metais Pchenjanas išbandė balistines raketas, prieš tai apibūdindamas jas kaip palydovų paleidimą. Abi jos skriejo virš Japonijos pietinio Okinavos regiono.

Ankstyvą trečiadienį Japonija šiame regione trumpam įjungė perspėjimo apie pavojų dėl raketų sistemą, tačiau maždaug po pusvalandžio ją atšaukė.

Redaktorius Ignas Ramanauskas

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30