2023.05.26 17:00 |Kategorija:  Cover news with delay

Rusija smogė ukrainiečių klinikai, kaltina Kyjivą dėl išpuolių pasienio regione (atnaujintas)

Kyjivas, gegužės 26 d. (AFP-BNS). Rusijos raketos penktadienį pataikė į kliniką centrinėje Ukrainos dalyje esančiame Dnipre ir nusinešė mažiausiai dviejų žmonių gyvybes, o Rusija apkaltino Kyjivą dėl dešimčių smūgių pietiniame Belgorodo regione.

Rusijos Belgorodo regiono gubernatorius sakė, kad Ukrainos kariuomenė yra atsakinga už dešimtis artilerijos, minosvaidžių ir dronų atakų visoje teritorijoje, tačiau apie aukas nepranešė.

Ukrainoje pareigūnų išplatintame vaizdo įraše matyti, kaip po išpuolio, per kurį, gubernatoriaus teigimu, buvo sužeisti apie 23 žmonės, įskaitant du mažamečius berniukus, per dviejų aukštų pastatą nuvilnijo liepsnos.

„Turime kuo greičiau ir negrįžtamai nugalėti šiuos nežmones. Nes mūsų laikas – mūsų žmonės, – sakoma prezidento Volodymyro Zelenskio pareiškime. – O mūsų žmonės yra brangiausias dalykas Ukrainoje.“

Pirmoji ponia Olena Zelenska teigė, kad Rusija smogė ligoninės psichiatrijos skyriui.

Rusijos gynybos ministerija tik nurodė, kad naujausi smūgiai Ukrainoje buvo nukreipti į ginklų sandėlius ir kad buvo pataikyta į visus numatytus taikinius.

Vietos žiniasklaida paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip gelbėtojai padeda žmonėms su krauju ant veidų išbėgti iš klinikos per apgriuvusius koridorius.

Regiono karinės administracijos vadovas Serhijus Lysakas anksčiau platformoje „Telegram“ parašė, kad Dnipropetrovsko sritis naktį buvo masiškai užpulta raketomis ir dronais.

Ši ataka surengta po to, kai anksčiau šią savaitę Rusijos pajėgos vėlai vakare 16 raketų ir 20 atakos dronų smogė Dniprui.

Pramonės centras, kuriame prieš karą gyveno beveik milijonas gyventojų, nuo dabartinės fronto linijos nutolęs apie 125 km.

Smūgiai Rusijoje

Per Rusijos smūgį į gyvenamąjį namą Dnipro mieste sausio mėnesį žuvo daugiau kaip 45 žmonės, dar dešimtys buvo sužeisti.

Rusijos Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas pranešė, kad per pastarąją parą Ukrainos pajėgos pakartotinai smogė mažiausiai penkiems jo srities rajonams.

Anot jo, rajonai buvo atakuojami dronais, minosvaidžiais ir artilerija, o į Kozinkos kaimą buvo smogta daugiau kaip 130 kartų.

Per retą išpuolį pietiniame Rusijos Krasnodaro mieste du dronai apgadino pastatus miesto centre, pranešė pareigūnai ir pridūrė, kad aukų nebuvo.

Teiginiai apie naujus smūgius Belgorodo regione pasirodė po to, kai šią savaitę Maskva paskelbė apie į pietinę sritį esą iš Ukrainos įsiveržusią ginkluotą grupuotę. Dvi dienas trukusioms kovoms su šia grupe Maskva buvo pasiuntusi karo lėktuvų ir artilerijos. Tai buvo kol kas rimčiausia ataka Rusijos teritorijoje nuo 2022-ųjų vasarį prasidėjusio Kremliaus puolimo Ukrainoje.

Vėliau Maskva pareiškė, kad jos pajėgos nukovė daugiau kaip 70 ukrainiečių, pavadindama juos teroristais, tačiau naujienų agentūra AFP negalėjo nepriklausomai patikrinti šių teiginių.

Pati Ukraina atsakomybę neigia.

Atsakomybę už išpuolį Belgorodo srityje prisiėmė Rusijos ultradešiniųjų grupuotės „Russkij dobrovolčeskij korpus“ („Rusijos savanorių korpusas“, RDK), drauge su antikremlišku Rusijos judėjimu „Legion „Svoboda Rossii“ („Legionas „Rusijos laisvė“).

Rusijos gynybos ministerija pažadėjo itin griežtai atsakyti į bet kokius tolesnius išpuolius jos teritorijoje.

Kinijos pasiuntinio vizitas Maskvoje

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį laukė Maskvoje apsilankyti turinčio Kinijos specialiojo pasiuntinio Ukrainai Li Hui.

Li Hui vizitas į Rusijos sostinę, kur jis turėtų susitikti su užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, vyksta po to, kai Kyjive jis susitiko su Ukrainos lyderiu V. Zelenskiu.

Li Hui taip pat lankėsi Lenkijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje. Jo kelionė po Europą skirta Pekino vadovaujamoms pastangoms dėl taikos derybų Maskvos karui Ukrainoje užbaigti.

Rusijos užsienio reikalų ministerija taip pat pareiškė oficialų diplomatinį protestą Jungtinių Valstijų ambasadai dėl, ministerijos teigimu, pastarojo meto JAV komentarų, kuriais pritariama įtariamiems Ukrainos išpuoliams prieš Rusiją ir aneksuotą Krymo pusiasalį.

Anksčiau penktadienį kariuomenės pareigūnai Kyjive pranešė, kad Rusijos pajėgos naktį iš oro atakavo sostinę, ir pridūrė, kad visos raketos buvo perimtos ir sunaikintos.

„Dar viena oro ataka prieš Kyjivą, 13-oji iš eilės nuo gegužės pradžios! Ir, kaip visada, naktį“, – savo „Telegram“ paskyroje pranešė miesto karinė administracija.

Ji teigė, kad strateginiai bombonešiai Tu-95MS iš Kaspijos jūros regiono į miestą paleido sparnuotąsias raketas.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Trečiadienis, balandžio 24

2024.04.24 14:00
Užsienio naujienos 2024.04.24 14:00
2024.04.24 11:06
Užsienio naujienos 2024.04.24 11:06
2024.04.24 09:40
Užsienio naujienos 2024.04.24 09:40
2024.04.24 07:23
Kriminalai 2024.04.24 07:23
2024.04.24 06:20
Užsienio naujienos 2024.04.24 06:20