2023.04.21 13:03 |Kategorija:  Cover news with delay
Paulius Peleckis/BNS nuotr.

Teismas atmetė prašymą dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės registravimo (papildytas)

papildyta advokato, teisingumo ministrės komentarais, naujos 6–11 pastraipos

Vilnius, balandžio 21 d. (BNS). Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį atmetė prašymą dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės įregistravimo civilinės būklės aktų registre.

Teismas konstatavo, kad Partnerystės įstatymas nėra priimtas, todėl nėra teisės akto, kuriuo vadovaudamasis galėtų tenkinti pareiškėjų prašymą.

Pasak teismo, nors Konstitucinis Teismas pripažįsta, kad šeimos samprata yra neutrali lyties atžvilgiu, tačiau teismas nesukuria naujų normų – tai turi padaryti Seimas.

„Kaip matyti iš aukščiau pateiktos oficialios konstitucinės doktrinos, Konstitucinis Teismas (...) akcentuoja, kad Seimas privalo įstatymais ir kitais teisės aktais sureguliuoti visų rūšių šeimų teisinius santykius ir šeimos narių teises ir pareigas. Konstitucinis Teismas nenumato ankščiau minėtos pareigos teisminei valdžiai“, – sakoma sprendimo rezoliucinėje dalyje.

Pasak Vilniaus apygardos teismo, kurti naujas teisės normas būtų virš teismo kompetencijos ribų, jų sukūrimas „pažeistų Konstitucijoje įtvirtiną valdžių padalijimo principą“.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska sako, kad teismo sprendimas yra aiškus ženklas Seimui prisiimti atsakomybę ir spręsti homoseksualių asmenų santykių teisinio reguliavimo klausimą, nes teismas nepasinaudojo „galimybe užpildyti teisines spragas“.

„Šiandien Lietuvos piliečiai neturi jokios kitos išeities kaip tik minti visų instancijų teismų slenksčius. Teismas nusprendė nepasinaudoti galimybe užpildyti teisines spragas ir apginti žmogaus teises, nors ne kartą tai yra daręs asmenvardžių rašybos ar lytinės tapatybės bylose“, – BNS perduotame komentare sako E. Dobrowolska.

Poros interesus ginantis advokatas Aivaras Žilvinskas patvirtino, kad skųs teismo sprendimą, ir taip pat sako jį vertinantis neigiamai, nors toks verdiktas ir buvo tikėtinas. Visgi advokatas sako esąs nustebintas teismo argumentacijos, ypač nuoroda į Rusiją vertinant Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą.

„Vertinam labai neigiamai, ir ne vien dėl to, kad jis yra nepalankus, tai savaime suprantama, mes ir nesitikėjome, kad jis iš karto bus palankus, buvome pasiryžę tam. Mes jį skųsime. Bet labiausiai neigiamai vertiname teismo argumentaciją, teismas išaiškino, kad EŽTT Didžiosios kolegijos sprendimas netaikytinas, nes, anot teismo, Rusija neišklausyta. Jei tokie teismo motyvai ir argumentai, mes tikrai stebimės ne pačiu rezultatu, o teisingumo sistema“, – BNS sakė advokatas.

A. Žilinskas sakė negalintis pasidalinti teismo nutartimi, kadangi byla nagrinėjama uždarai, tačiau teigė, kad teismas vertindamas EŽTT sprendimą byloje prieš Rusiją nurodė, jog byloje buvo išklausyta tik viena, pareiškėjų ir palaikančių organizacijų, pozicija.

„Kitaip tariant, neišklausyta Rusija, todėl sprendimas neteisėtas“, – sakė advokatas.

Bylą dėl civilinės partnerystės registravimo teismas nagrinėjo rašytinio proceso tvarka.

Tai viena iš trijų Lietuvoje inicijuotų bylų, kuriomis tos pačios lyties asmenys siekia įteisinti savo partnerystę arba santuoką.

Jas inicijavo Tolerantiško jaunimo asociacija, siekdama išspręsti kliūtis dėl šių porų santykių pripažinimo ir reglamentavimo.

Šiose bylose tos pačios lyties asmenų poros reikalauja įregistruoti civilinę partnerystę, užsienyje sudarytą santuoką įtraukti į civilinės metrikacijos apskaitą bei pripažinti tos pačios lyties asmenų santuoką ir įregistruoti ją Lietuvoje.

„Ilgą laiką buvo klaidingai aiškinama, neva Lietuvos Konstitucija draudžia vienos lyties asmenų santuokas, tačiau tai tėra mitas, kurį bandysime paneigti teisme. Juo labiau, kad daugiau nei pusė ES valstybių jau įteisino vienos lyties asmenų santuokas“, – praėjusią savaitę išplatintame pranešime sakė bylas vedantis advokatas Aivaras Žilvinskas.

Valdančiųjų atstovų parengtas tos pačios lyties asmenų partnerystę įtvirtinantis Civilinės sąjungos įstatymo projektas yra apsvarstytas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete, bet neteikiamas į plenarinių posėdžių salę svarstymui.

Lietuvoje partnerystė šiuo metu nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Ankstesni bandymai tą padaryti parlamente buvo nesėkmingi.

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 18

2024.04.18 19:30
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 19:30
2024.04.18 16:49
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:49
2024.04.18 16:45
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:45
2024.04.18 14:42
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:42
2024.04.18 14:10
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:10