2023.03.31 20:24 |Kategorija:  Cover news with delay

NATO rytinis flangas ragina didinti JAV karinį kontingentą regione

Lodzė, Lenkija, kovo 31 d. (AFP-BNS). Artėjant liepą Vilniuje vyksiančiam NATO aukščiausiojo lygio susitikimui, aljanso rytinio flango šalys penktadienį paragino didinti JAV karinį kontingentą regione.

„Mums reikia stengtis, kad būtų padidintas JAV karinis kontingentas mūsų regione rytiniame flange – ir karių skaičius, ir įrangos kiekis“, – po vadinamojo Bukarešto devintuko (B9) užsienio reikalų ministrų susitikimo pareiškė Rumunijos diplomatijos vadovas Bogdanas Aurescu (Bogdanas Auresku).

Lietuvos, Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Vengrijos, Latvijos, Lenkijos, Rumunijos ir Slovakijos ministrai vėl paragino didinti su karo draskoma Ukraina besiribojančio regiono gynybos pajėgumus.

„Jei turėsime stiprią gynybą, tuomet galėsime užtikrinti stiprų atgrasymą, kiek tai susiję su destabilizuojančiu ir agresyviu Rusijos elgesiu“, – pareiškė B. Aurescu po Lodzėje įvykusio susitikimo.

„Tai vienintelė kalba, kurią supranta Rusija“, – pridūrė jis.

B. Aurescu paragino „stiprinti oro gynybą, didinti priešraketinės gynybos pajėgumus mūsų teritorijose ... didinti stebėjimo ir žvalgybos priemones“.

B9 šalys taip pat pažadėjo toliau remti Ukrainą, šiai atremiant Rusijos invaziją.

„B9 šalys čia yra lyderės, taip pat ir kalbant apie sąjungininkų sutelkimą drąsesniems veiksmams, kaip kad buvo naikintuvų MiG-29 ar tankų perdavimo atveju“, – pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau (Zbignevas Rau).

„Visi mes remiame Ukrainos stojimą į NATO“, – pridūrė B. Aurescu, bet pabrėžė, kad „dabar prioritetas yra padėti Ukrainai laimėti šį karą“.

„Ateinantis mėnuo, ateinantis laikotarpis bus lemiamas karo Ukrainoje likimui“, – pažymėjo Rumunijos ministras.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: