2023.03.31 19:35 |Kategorija:  Cover news with delay

J. Bidenas ragina Rusiją paleisti sulaikytą JAV žurnalistą

Vašingtonas, kovo 31 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį paragino Rusiją paleisti sulaikytą ir šnipinėjimu apkaltintą JAV laikraščio „The Wall Street Journal“ žurnalistą Evaną Gershkovichą (Evaną Gerškovičą), bet atmetė leidinio redakcijos raginimą išsiųsti Rusijos žurnalistus iš Jungtinių Valstijų.

Baltųjų Rūmų reporterių paklaustas, ką jis pasakytų Rusijai dėl E. Gershkovicho, kuris yra JAV pilietis, J. Bidenas atsakė: „Paleiskite jį.“

„The Wall Street Journal“ ketvirtadienio popietę redakcijos skiltyje paskelbtame straipsnyje paragino išsiųsti Rusijos ambasadorių Jungtinėse Valstijose bei „visus čia dirbančius rusų žurnalistus“, nes tai, pasak redakcijos, „būtų mažiausia, ko galima tikėtis“.

„Suėmimo laikas panašus į apgalvotą provokaciją siekiant sugėdinti JAV ir įbauginti Rusijoje dar dirbančią užsienio spaudą“, – pabrėžė redakcija.

Tuo tarpu J. Bidenas reporteriams pareiškė, jog Rusijos žurnalistų išsiuntimas „šiuo metu neplanuojamas“.

Laikraščio „The Wall Street Journal“ reporteris E. Gershkovichas buvo suimtas Jekaterinburge, mieste už maždaug 1 800 km į rytus nuo Maskvos. Dabar jis Rusijos sostinėje laukia teismo; nurodyta jį sulaikyti iki gegužės 29 dienos.

Manoma, kad jis yra pirmas užsienio žurnalistas, sulaikytas už šnipinėjimą posovietinėje Rusijoje, ir galima numatyti, kad jo suėmimas pakurstys Kremliaus konfrontaciją su Vakarais.

Komentuodamas „The Wall Street Journal“ redakcijos raginimą išsiųsti visus rusų žurnalistus, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, jog „laikraštis gali tai sakyti, tačiau to neturėtų nutikti. Tam tiesiog nėra jokio pagrindo.“

Jis pridūrė, kad E. Gershkovichas buvo „sučiuptas už rankos“.

31-erių žurnalisto sulaikymas pagal kaltinimus, už kuriuos galima skirti iki 20 laisvės atėmimo metų, taip pat yra rimtas Kremliaus plataus masto susidorojimo su žiniasklaida žingsnis.

Baltieji rūmai pasmerkė areštą ir perspėjo amerikiečius nevykti į Rusiją, o tuos, kurie šiuo metu yra Rusijoje, išvykti dėl savo saugumo.

„Rusijos vyriausybės vykdomas JAV piliečių persekiojimas yra nepriimtinas. Griežčiausiai smerkiame Gershkovicho sulaikymą“, – skelbiama Baltųjų rūmų spaudos sekretorės Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer) pareiškime. 

JAV pareigūnai teigė palaikantys ryšius su sulaikyto žurnalisto šeima ir dienraščiu, o JAV valstybės departamentas kreipėsi į Rusiją, kad ši užtikrintų konsulinę prieigą.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55