2023.03.31 11:14 |Kategorija:  Cover news with delay
REUTERS-Scanpix nuotr.

Praėjus metams Ukraina prisimena Bučos aukas

Buča, Ukraina, kovo 31 d. (AFP-BNS). Ukraina penktadienį mini rusų pajėgų pasitraukimo iš Kyjivo priemiesčio Bučos, tapusios Rusijos karo nusikaltimų simboliu, metines.

2022-ųjų kovo 31 dieną, praėjus kiek daugiau nei mėnesiui po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas įsakė savo kariuomenei įsiveržti į Ukrainą, Rusijos pajėgos pasitraukė iš Bučos, esančios į šiaurės vakarus nuo sostinės.

Po savęs jie paliko pasaulį sukrėtusius siaubo vaizdus.

Balandžio 2-ąją naujienų agentūros AFP žurnalistai vienoje iš Bučos gatvių aptiko mažiausiai 20 civiliais drabužiais apsirengusių nužudytų žmonių; kai kurių jų rankos buvo surištos už nugaros.

Po dviejų dienų Bučoje apsilankęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis civilių žudynes pavadino genocidu.

Penktadienį V. Zelenskis pareiškė, kad jo šalis „niekada neatleis“ Rusijai už Bučos okupaciją.

„365 dienos, kai ji vėl yra laisvas Ukrainos miestas. Okupacinės šalies kariuomenės žiaurumų simbolis. Mes niekada neatleisime. Nubausime kiekvieną kaltininką“, – sakoma prezidento pareiškime socialinėje žiniasklaidoje.

Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės, remdamosi gausia filmuota medžiaga ir liudininkų pasakojimais, apkaltino Rusijos karius karo nusikaltimais.

Tačiau Maskva kaltinimus neigia ir tvirtina, kad žiaurumai Bučoje buvo inscenizuoti.

Daugelis užsienio šalių vadovų ir pareigūnų, kurie nuo karo pradžios lankėsi Ukrainoje, buvo užsukę į Bučą.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) sakė, kad praėjusią savaitę viešėdamas Bučoje pajuto „stiprų pasipiktinimą“.

Rusijai pasitraukus iš netoli Kyjivo esančių vietovių, kovos persikėlė į pietinę ir rytinę Ukrainos dalis. Ilgiausias ir kruviniausias nuo invazijos pradžios mūšis vyksta Bachmuto mieste.

Reikia gyventi toliau 

Kadaise šeimoms draugiško priemiesčio bendruomenė atsikuria, o vietos gyventojai naujienų agentūrai AFP sakė, kad „skausmas atslūgsta“ ir kad, nepaisant kolektyvinės traumos, jie turi „gyventi toliau“.

AFP ketvirtadienį matė dešimtis statybininkų, plušančių tarp ekskavatorių ir savivarčių – atstatančių namus bei kelius mieste, kur prieš karą gyveno apie 37 000 žmonių.

Tačiau praėjus metams po to, kai Kyjivo pajėgos ją atkovojo, Buča nėra pamiršusi savo aukų.

Vietos parapijai vadovaujantis dvasininkas Andrijus sakė, kad svarbu nepamiršti tų, kurių „šiandien nėra su mumis“.

Vis dėlto „taip pat svarbu gyventi ne praeitimi, o ateitimi“, pridūrė jis.

Praėjus kelioms savaitėms po Rusijos pasitraukimo iš kitų netoli Kyjivo esančių miestų, jų namuose, rūsiuose ir negiliose kapavietėse buvo rasta dar šimtai lavonų.

Ukraina nori įsteigti specialųjį tribunolą, kuris persekiotų Rusijos lyderius, tačiau kyla sudėtingų teisinių ginčų dėl to, kaip jis galėtų veikti.

Šį mėnesį Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) išdavė V. Putino arešto orderį dėl neteisėto vaikų deportavimo iš Ukrainos.

TBT vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas) apibūdino Ukrainą kaip „nusikaltimo vietą“.

Nepaisydama įrodymų, Rusija neigia, kad jos pajėgos vykdė nusikaltimus.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova ketvirtadienį per trumpą spaudos konferenciją žiaurias scenas Bučoje pavadino „grubia ir ciniška Kyjivo provokacija“.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35