2023.03.18 18:57 |Kategorija:  Cover news with delay

Rusija sako sutikusi susitarimą dėl Ukrainos grūdų eksporto pratęsti 60 dienų

Maskva, kovo 18 d. (AFP-BNS). Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova šeštadienį pareiškė, jog Maskva sutiko su tuo, kad susitarimas, pagal kurį, Rusijai pradėjus karinę kampaniją, Ukraina galėjo atnaujinti savo grūdų eksportą, būtų pratęstas 60 dienų.

„Matome „grūdų susitarimo“ šalių pranešimus apie tai, kad susitarimas pratęstas 120 dienų“, – pareiškė M. Zacharova, kurią cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

„Ne kartą esame pareiškę, ... jog Rusija visas susitarimo šalis yra informavusi apie tai, kad ji susitarimą pratęsia 60 dienų.“

Kiek anksčiau šeštadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) paskelbė, jog susitarimas, pagal kurį Ukraina po Rusijos invazijos galėjo atnaujinti savo grūdų eksportą, buvo pratęstas.

„Po derybų su abejomis šalimis užtikrinome susitarimo, kurio galiojimas turėjo baigtis kovo 19-ąją, pratęsimą“, – pareiškė R. T. Erdoganas per turkų televiziją likus vos kelioms valandoms iki vidurnakčio, kuomet susitarimas turėjo baigti galioti.

Kuriam laikui pratęstas susitarimas, jis nenurodė. Termino kol kas nenurodė ir Jungtinės Tautos.

Tuo tarpu Ukrainos infrastruktūros ministras pareiškė, kad susitarimas pratęstas 120 dienų.

„Juodosios jūros grūdų iniciatyvos susitarimas pratęstas 120 dienų. Dėkoju Antonio Guterresui (Antoniju Guterišui), Jungtinėms Tautoms, prezidentui Erdoganui, [Turkijos gynybos] ministrui Hulusi Akarui (Chulusiui Akarui) ir visiems mūsų partneriams už susitarimų laikymąsi“, – parašė Oleksandras Kubrakovas socialiniame tinkle „Twitter“.

Ankara anksčiau sakė norinti, kad susitarimas būtų pratęstas 120 dienų, tačiau Rusija laikėsi pozicijos susitarimo galiojimą pratęsti tik 60 dienų.

Praėjusių metų vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, šios šalies Juodosios jūros uostai buvo užblokuoti karo laivų, kol liepos mėnesį, tarpininkaujant Turkijai ir JT, buvo pasirašytas susitarimas, leidžiantis saugiai eksportuoti svarbias grūdų atsargas. Lapkritį pradinis susitarimas buvo pratęstas iki kovo 18-osios.

Ukraina buvo viena svarbiausių grūdų eksportuotojų, ir šis susitarimas – vadinamoji Juodosios jūros grūdų iniciatyva (BSGI) – padėjo sušvelninti Rusijos karo išprovokuotą pasaulinę maisto krizę.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: