2023.03.18 17:00 |Kategorija:  Cover news with delay

R. T. Erdoganas: pratęstas susitarimas dėl Ukrainos grūdų eksporto

Ankara, kovo 18 d. (AFP-BNS). Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) šeštadienį paskelbė, jog susitarimas, pagal kurį Ukraina po Rusijos invazijos galėjo atnaujinti savo grūdų eksportą, buvo pratęstas.

„Po derybų su abejomis šalimis užtikrinome susitarimo, kurio galiojimas turėjo baigtis kovo 19-ąją, pratęsimą“, – pareiškė R. T. Erdoganas per turkų televiziją likus vos kelioms valandoms iki vidurnakčio, kuomet susitarimas turėjo baigti galioti.

Kuriam laikui pratęstas susitarimas, jis nenurodė. Ankara anksčiau sakė norinti, kad jis būtų pratęstas 120 dienų, tačiau Rusija laikėsi pozicijos susitarimo galiojimą pratęsti tik 60 dienų.

„Šis susitarimas yra nepaprastai svarbus maisto tiekimui pasaulyje. Dėkoju Rusijai ir Ukrainai, kurios negailėjo jėgų stengdamosi susiderėti dėl naujo pratęsimo, taip pat Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui“, – pareiškė Turkijos prezidentas.

Praėjusių metų vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, šios šalies Juodosios jūros uostai buvo užblokuoti karo laivų, kol liepos mėnesį, tarpininkaujant Turkijai ir JT, buvo pasirašytas susitarimas, leidžiantis saugiai eksportuoti svarbias grūdų atsargas.

Lapkritį pradinis susitarimas buvo pratęstas iki kovo 18-osios.

Ukraina buvo viena svarbiausių grūdų eksportuotojų, ir šis susitarimas – vadinamoji Juodosios jūros grūdų iniciatyva (BSGI) – padėjo sušvelninti Rusijos karo išprovokuotą pasaulinę maisto krizę.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: