2023.03.18 13:26 |Kategorija:  Cover news with delay

O. Scholtzas atvyko į Japoniją stiprinti ryšių ekonomikos ir gynybos srityse

Tokijas, kovo 18 d. (AP-BNS). Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) ir Japonijos premjeras Fumio Kishida (Fumijas Kišida) šeštadienį Tokijuje surengė pirmą vyriausybių konsultacijų ratą, siekdami stiprinti šalių ryšius ekonomikos ir gynybos srityse, augant Kinijos įtakai ir tęsiantis Rusijos karui Ukrainoje.

Su O. Scholzu atvyko šeši vokiečių ministrai, su kolegomis japonais turintys aptarti bendradarbiavimo stiprinimą ir pasaulio reikalus, įskaitant Kinijos teritorines ambicijas jūroje bei glaudesnius Pekino ryšius su Maskva.

„Manau, kad vyriausybių konsultacijos pasitarnaus kaip tramplinas dar labiau stiprinant Japonijos ir Vokietijos bendradarbiavimą“, – pradėdamas susitikimą sakė F. Kishida. Pasak jo, per derybas daugiausiai dėmesio teks ekonominiam saugumui, Indijos ir Ramiojo vandenynų regionui, Rusijos karui Ukrainoje ir kitiems Tokijui ir Berlynui rūpimiems klausimams.

Vokietija panašias „vyriausybių konsultacijas“ rengia su keliomis šalimis. Į Japoniją su O. Scholtzu atvyko ekonomikos, finansų, užsienio reikalų, vidaus reikalų, transporto ir gynybos ministrai.

Abiejų šalių gynybos ministrai surengė atskirą susitikimą ir patvirtino tolesnį Vokietijos ginkluotųjų pajėgų įsipareigojimą Indijos ir Ramiojo vandenynų regione, sutarė stiprinti šalių karinį bendradarbiavimą.

Augant Kinijos ir Šiaurės Korėjos grėsmei, Japonija plečia karinį bendradarbiavimą ne tik su pagrindiniu sąjungininku Vašingtonu, bet ir su kitomis šalimis – Australija, Didžiąja Britanija, Europos ir Pietryčių Azijos valstybėmis. 

Tarp O. Scholtzo prioritetų taip pat yra ekonominiai ryšiai su Tokiju, kancleriui siekiant diversifikuoti Vokietijos prekybos partnerius, nors jis ir nepritaria visiškam ryšių su Kinija nutraukimui.

2021-aisiais Kinija šeštus metus iš eilės buvo didžiausia Vokietijos prekybos partnerė. Šalių verslo ryšiai klesti nepaisant išaugusios politinės įtampos.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: