2023.02.10 09:09 |Kategorija:  Cover news with delay
Arnas Strumila/BNS nuotr.

Teismas paleido į laisvę šnipinėjimu Baltarusijai įtariamą M. Danielių (papildytas)

papildymai visame tekste, pirmoje pastraipoje turi būti trečiadienį 

Vilnius, vasario 10 d. (BNS). Vilniaus apygardos teismas trečiadienį panaikino daugiau nei keturis mėnesius trukusį kardomąjį suėmimą šnipinėjimu Baltarusijai įtariamam Mantui Danieliui.

„Kardomoji priemonė pakeista, teismas pakeitė. Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėja nutartimi pratęsė suėmimo terminą, o Vilniaus apygardos teismas, gavęs Manto Danieliaus skundą dėl nutarties, skundą tenkino ir paskyrė švelnesnes kardomąsias priemones“, – BNS penktadienį sakė ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Giedrius Tarasevičius.

M. Danielius BNS sakė, kad buvo paleistas iš Vilniaus kalėjimo, buvo vienoje kameroje uždarytas su nužudymu įtariamu Estijos piliečiu.

„Kadangi aš angliškai moku gerai, o jis pageidavo būti laikomas su angliškai kalbančiu asmeniu“, – BNS sakė M. Danielius.

Įtariamajam nurodyta dėvėti apykoję, iš jo paimti asmens dokumentai.

„Teismas mano, kad įstatyme numatytus kardomosios priemonės tikslus galima pasiekti ir švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis“, – BNS sakė prokuroras.

M. Danielius mano, kad prokurorai teisme neįrodė pagrindų, kad jis gali slėptis Baltarusijoje.

Apylinkės teismas įtariamojo suėmimo terminą pagal prokuroro pareiškimą sausį buvo pratęsęs iki kovo 28 dienos.

Vilniaus apygardos teismo nutartis dėl suėmimo panaikinimo M. Danieliui yra galutinė ir neskundžiama.

Lietuvos pilietis M. Danielius buvo sulaikytas pernai rugsėjo pabaigoje.

Ikiteisminį tyrimą, pradėtą bendradarbiaujant su Valstybės saugumo departamentu, atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra.

M. Danielius įtariamas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnio dalį, numatančią atsakomybę tiems, „kas vykdydamas kitos valstybės ar jos organizacijos užduotį pagrobė, pirko ar kitaip rinko arba perdavė informaciją, kuri yra Lietuvos Respublikos valstybės paslaptis, arba kitą užsienio valstybės žvalgybą dominančią informaciją“. Už tai baudžiama laisvės atėmimu nuo šešerių iki 15 metų.

Nepriklausoma Baltarusijos televizija „Belsat“ skelbė, kad teisėsauga įtaria, jog M. Danielius infiltravosi į baltarusiškas organizacijas Lietuvoje ir perdavinėjo informaciją apie jas Baltarusijos žvalgybai.

Apie įtartiną M. Danieliaus veiklą Lietuvos teisėsaugai pranešė čia veikiančių baltarusiškų organizacijų atstovai.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas toliau, prokuratūra jo nekomentuoja. M. Danielius sako, kad kaltės toliau nepripažįsta.

Laukdamas teismo dėl galimo šnipinėjimo, M. Danielius Vilniaus miesto apylinkės teisme teisiamas dėl įtariamo dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo. Galimi nusikaltimai buvo padaryti 2014-2015 metais.

Verslininkų šeima teismui pasakojo, kad nusprendė parduoti verslą ir išvykti į Ispaniją. Internete jie rado skelbimą, kad M. Danielius perka įmones, savo įmonę pagal įgaliojimą veikusiam G. Danieliui jie pardavė už vieną eurą. Vėliau, atlikus ekspertizę, paaiškėjo, kad įgaliojimas buvo suklastota.

Autorė Ingrida Steniulienė

[email protected], +370 685 411 94, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05