2023.02.03 16:53 |Kategorija:  Cover news with delay

ES pripažįsta Ukrainos pastangas dėl narystės, ragina Kyjivą įgyvendinti daugiau reformų (atnaujintas)

Kyjivas, vasario 3 d. (AFP-BNS). Europos Sąjunga penktadienį pareiškė, kad Ukraina įdėjo daug pastangų siekdama narystės bloke, tačiau paragino Kyjivą įgyvendinti daugiau reformų.

„ES pripažino dideles pastangas, kurias Ukraina parodė pastaraisiais mėnesiais“, – sakoma pareiškime po aukščiausiojo lygio susitikimo Kyjive.

Blokas pareiškė, kad „ragina šalį toliau eiti šiuo keliu ir įvykdyti Komisijos nuomonėje dėl jos narystės paraiškos nurodytas sąlygas, kad ateityje galėtų siekti narystės ES“.

Be to, Briuselis po aukščiausiojo lygio susitikimo bendrame pareiškime su Kyjivu nurodė, kad ES planuoja dėti daugiau pastangų, kad Rusijos įšaldytas turtas būtų panaudotas karo padarytai žalai Ukrainai atlyginti.

„ES taip pat suintensyvins darbą, siekdama panaudoti Rusijos įšaldytą turtą Ukrainos atstatymui ir žalos atlyginimui pagal ES ir tarptautinę teisę“, – sakoma pareiškime, nors šio proceso teisinis pagrindas tebėra neaiškus.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) penktadienį pakartojo, kad remia glaudesnę Ukrainos integraciją į bloką.

„Ukraina – tai ES, ES – tai Ukraina“, – spaudos konferencijoje su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) sakė Ch. Michelis.

„ES yra su jumis šiandien, ES bus su jumis ir jūsų žmonėmis rytoj“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis savo ruožtu pareiškė, kad jo karo nualinta šalis „nešvaistys nė dienos“, kad priartėtų prie narystės ES.

„Mūsų tikslas visiškai aiškus: pradėti derybas dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje. Nešvaistysime nė dienos, kad suartintume Ukrainą ir ES“, – sakė V. Zelenskis.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: