2023.02.03 12:01 |Kategorija:  Cover news with delay

Dėl mažos trąšų paklausos „Achema“ kol kas neatnaujins amoniako gamybos (papildytas)

naujos – 6–7 pastraipos

Vilnius, vasario 3 d. (BNS). Nepaisant rinkoje atpigusių gamtinių dujų, Jonavos azoto trąšų gamykla „Achema“, anksčiau planavusi atnaujinti amoniako gamybą vasario pradžioje, dėl vangaus trąšų pirkimo atideda šiuos planus.

Bendrovės vadovas Ramūnas Miliauskas sako, kad gamyba nebus atnaujinta, kol situacija nepasikeis. Anot jo, ūkininkai šiuo metu stebi rinką ir neperka trąšų. Vis dėlto „Achemos“ vadovas tikisi, kad situacija pasikeis per artimiausias savaites.

„Tikėdamiesi, kad nuo sausio vidurio ūkininkai pradės pirkti trąšas ir ši rinka pamažėle išjudės, planavome vasario pradžioje atnaujinti gamyklos veiklą. Prancūzijoje ir Ispanijoje, kur pavasaris ateina anksčiausiai, jau galima važiuoti į laukus ir tręšti pasėlius. Tačiau ūkininkai stebi dujų ir trąšų rinką, kainas ir kol kas laukia“, – komentare BNS teigė R, Miliauskas.

Bendrovės vadovas sako, kad trąšos laikomos sandėliuose ir gamyba nebus atnaujinta, kol juose neatsilaisvins vietos. 

„Kol trąšų pirkimai neišjudės ir neatsilaisvins vietos sandėliuose, tol atnaujinti gamybos negalėsime. Tikimės, kad per artimiausias savaites situacija trąšų rinkoje pasikeis“, – sakė jis.

Vėliau „Achema“ patikslino, kad veiklos atnaujinimas priklausys nuo trąšų paklausos Europoje – tikimasi, kad jų poreikis atsiras pirmąjį šių metų ketvirtį.

„Gamyklos veiklos atnaujinimas priklausys nuo trąšų paklausos Europos rinkoje. Tačiau šiuo metu ūkininkai kol kas nesiryžta pirkti trąšų ir trąšų rinka yra visiškai sustojusi. Gamyklos veikla bus atnaujinta tada, kai atsiras tikras trąšų poreikis. Tikėtina, tai įvyks pirmą šių metų ketvirtį“, – teigia įmonė. 

„Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos vadovė Birutė Daškevičienė BNS šią savaitę sakė, kad įmonės vadovybė darbuotojams neįvardijo tikslesnės gamybos atnaujinimo datos. 

„Generalinis direktorius susirinkimuose informavo, kad aiškumo jokio nėra, vasarį planuojamos prastovos ir, jeigu pasikeis situacija, jos bus atšauktos. Bet kol kas perspektyvų nemato ir konkrečių datų pasakyti negali“, – sakė B. Daškevičienė.

Anot jo, kad pastaruoju metu jaučiamas aktyvesnė darbuotojų kaita.  

„Iš darbo darbuotojai išeina ir gan gausiai – kaip, pasakyti dar negalime, nes neturime skaičių už praėjusius metus, bet kad padidėjo darbuotojų išėjimas, tai tas tikrai jaučiasi“, – BNS teigė „Achemos“ profesinės sąjungos vadovė.

„Sodros“ duomenimis, bendrovėje šiuo metu dirba beveik 1,2 tūkst. darbuotojų – dviem dešimtimis mažiau nei gruodžio viduryje.

B. Daškevičienės teigimu, darbuotojų sprendimą lemia nežinomybė dėl ateities bei vadovybės požiūris – žmonėms nesutikus dirbti pakeistomis sąlygomis ieškoma, kas juos pakeis.  

„Nežinomybė, garantijos nebuvimas, aiškumo į ateitį nebuvimas. Lemia ir tai, kad bendrovė sprendimus priėmė netgi atleisti sandėlio darbininkus jiems nesutikus dirbti pakeistomis darbo sąlygomis, tuo tarpu duoda naujus skelbimus ir ieško naujų darbuotojų, atsisakydama apmokytų ir kvalifikuotų. Visa tai ir susideda“, – pasakojo B. Daškevičienė. 

„Achema“ amoniako gamybą laikinai sustabdė gruodžio viduryje reaguojant į didėjančias gamtinių dujų kainas. Amonio salietros ir dervų gamyba tęsiama.

Nyderlandų TTF prekybos taške ICE biržoje kovo ateities sandorių kaina penktadienį ryte buvo apie 56 eurai už megavatvalandę (MWh), tuo metu pirmosiomis gruodžio savaitėmis ji svyravo nuo 135 iki 150 eurų.

Pernai rugpjūtį R. Miliauskas teigė, jog norint dirbti konkurencingai dujos turėtų kainuoti 90 eurų, o tuo metu vieno mėnesio ateities sandorių kaina viršijo 300 eurų.

Autorius Valdas Pryšmantas

Redaktorė Roma Pakėnienė

[email protected], Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55