2023.02.03 11:05 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV pritaria, kad rusų ir baltarusių sportininkai olimpiadoje dalyvautų kaip neutralūs

Vašingtonas, vasario 3 d. (AFP-AP-BNS). JAV pritaria siūlymui leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti 2024-ųjų Paryžiaus vasaros olimpinėse žaidynėse kaip neutraliems, su sąlyga, kad jie negalės demonstruoti savo šalies vėliavų ar atributikos, ketvirtadienį pranešė Baltieji rūmai. 

„Jungtinės Valstijos buvo pritarusios tam, kad Rusijos ir Baltarusijos nacionalinių sporto organizacijų narystės tarptautinėse sporto federacijose būtų sustabdytos“, – teigė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer).

Ji pridūrė, kad jei sportininkai kviečiami į tarptautinį renginį, pavyzdžiui, olimpines žaidynes, „turėtų būti visiškai aišku, kad jie neatstovauja Rusijos ar Baltarusijos valstybei“.

„Tačiau taip pat turėtų būti uždrausta naudoti oficialias valstybines Rusijos, Baltarusijos vėliavas, emblemas, himnus“, – sakė K. Jean-Pierre.

JAV pozicija prisideda prie augančių diskusijų dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. 

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis griežtai pasisako prieš bet kokį rusų ir baltarusių sportininkų dalyvavimą ir ragina uždrausti Rusijai pasirodyti varžybose dėl jos invazijos į Ukrainą. 

Maskva siekia, kad būtų panaikinti visi apribojimai, motyvuodama tuo, kad olimpinės žaidynės neturėtų būti politizuojamos. 

Nuo praėjusių metų vasario 24-osios, kai Maskva pasiuntė savo karius į Ukrainą, Rusijos sportininkams buvo uždrausta dalyvauti daugelyje svarbiausių tarptautinių varžybų. 

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) pareiškė, kad nagrinėja galimybes rusams dalyvauti olimpinėse žaidynėse, greičiausiai kaip neutraliems sportininkams. 

Nusikalstama agresija

Ketvirtadienį, netrukus po Baltųjų rūmų pareiškimų, Ukrainos lyderis socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino TOK poziciją „nusikalstamos agresijos prieš Ukrainą pateisinimu“.

„Neleisime, kad sportas būtų naudojamas prieš žmoniją ir karo propagandai!“ – tviteryje rašė V. Zelenskis. 

TOK pasiryžimas leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti Paryžiaus olimpiadoje sukėlė nesutarimus sporto ir diplomatijos pasaulyje. 

Trečiadienį du Jungtinių Tautų teisių ekspertai pasveikino TOK siekį ieškoti būtų leisti varžytis šių dviejų šalių sportininkams, pareikšdami, kad nė vienas sportininkas neturėtų būti „diskriminuojamas dėl savo tautybės“.

Jungtinių Valstijų olimpinis ir paralimpinis komitetas (USOPC) taip pat palaiko TOK veiksmus, kuriais siekiama sudaryti galimybę rusų ir baltarusių sportininkams. 

Gruodį vykusioje konferencijoje tuometinė USOPC vadovė  Susanne Lyons (Siuzan Lajons) perspėjo, kad iškils pavojus olimpinio proceso struktūrai, jei Rusijos ir Baltarusijos sportininkams nebus suteikta galimybė varžytis neutraliai.

Naujasis Jungtinių Valstijų olimpinio ir paralimpinio komiteto (USOPC) vadovas Genas Sykesas (Džinas Saiksas) ketvirtadienį dar kartą pakartojo, kad federacija pritaria tam, kad būtų apsvarstytas būdas leidžiantis Rusijos sportininkams varžytis Paryžiaus vasaros olimpinėse žaidynėse kaip neutraliems, bet kartu pabrėžė, kad dabartinės sankcijos, taikomos Maskvai, privalo toliau galioti.

„Išklausę daugybę sportininkų ir rinkėjų iš visos JAV, pripažįstame, kad jie iš tikrųjų nori varžytis su geriausiais pasaulio sportininkais, tačiau tik tuo atveju, jei tai bus daroma užtikrinant saugų ir sąžiningą žaidimą“, – laiške, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AP, rašė USOPC vadovas. 

TOK sakė, kad nenori, jog rusai būtų baudžiami vien dėl to, iš kur jie yra kilę, tačiau taip pat nenori, kad būtų įtraukti karą rėmę sportininkai.

Netrukus po gruodį įvykusio susitikimo S. Lyons teigė, kad USOPC pritaria šiam siūlymui, tačiau išreiškė abejonių, ar TOK pajėgs sukurti sistemą, kuri leistų nustatyti, kas iš kelių šimtų Rusijos sportininkų palaikė Maskvos invaziją į Ukrainą, o kas griežtai pasisakė prieš ją. 

„Amoralus ir neteisingas“

Draudimas šių šalių sportininkams atvykti į Paryžių 2024-aisiais gali vėl sugrąžinti aštuntojo ir devintojo dešimtmečių olimpinių žaidynių boikotavimą. 

„Pasaulyje kasdien vyksta konfliktai, šalys kasdien kariauja, ir jei žmonės nusprendžia, kad nori ką nors boikotuoti, atsakyti tuo pačiu, kad „jūs neatvykote į mūsų žaidynes, todėl mes neatvyksime į jūsų žaidynes“, olimpinio ir paralimpinio judėjimo struktūra gali labai greitai suirti“, – teigė S. Lyons. 

Vis dėlto JAV olimpinių žaidynių pareigūnai tvirtai teigia, kad rusų ir baltarusių sportininkai galėtų dalyvauti tik su „griežtai neutraliomis“ uniformomis. 

Panašų palaikymą išreiškė ir Azijos olimpinė taryba bei Paryžiaus merė Anne Hidalgo (An Hidalgo).

Pietų Korėjos olimpinis komitetas trečiadienį pareiškė, kad pageidauja išsamesnių paaiškinimų iš Azijos olimpinės tarybos, kuri pakvietė rusų sportininkus dalyvauti šių metų Azijos žaidynėse – atrankoje į olimpines žaidynes. Toks žingsnis lemtų, kad Rusija netektų įprastos vietos Europos atrankos varžybose, o Pietų Korėja taip pat prarastų vietas olimpiadoje. 

Tačiau Jungtinė Karalystė, Lenkija ir Baltijos šalys pasmerkė minimą TOK poziciją. 

Latvių užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius po šią savaitę Rygoje įvykusios susitikimo su Baltijos šalių ir Lenkijos atstovais „Twitter“ parašė, kad leidimas Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti olimpinėse žaidynėse yra „amoralus ir neteisingas“.

Jungtinės Karalystės kultūros sekretorė  Michelle Donelan (Mišel Dounlan) teigė, kad TOK planai yra „toli nuo karo realybės, kurią jaučia Ukrainos žmonės“.

„Griežtai pasmerksime bet kokius veiksmus, kurie leidžia prezidentui V. Putinui įteisinti savo neteisėtą karą Ukrainoje – tokios pat pozicijos anksčiau laikėsi ir TOK“, – pridūrė ji.

„Mes ir daugelis kitų šalių visą laiką buvome vienareikšmiški šiuo klausimu, todėl dabar skubiai dirbsime visose panašiai mąstančiose šalyse, kad užtikrintume solidarumą šiuo klausimu“, – teigė M. Donelan.

Kanados olimpinio komiteto generalinis direktorius Davidas Shoemakeris (Deividas Šumeikeris) antradienį teigė, kad „visa ši situacija atrodys visiškai kitaip, jei po 18 mėnesių karas vis dar tęsis“.

Tuo metu Rusijos olimpinio komiteto vadovas optimistiškai nusiteikęs pareiškė, kad Prancūzija galbūt sulauks rusų sportininkų, bet TOK griežtai sureagavo ir atsakė, kad „sankcijos Rusijos ir Baltarusijos vyriausybėms ir jų valstybėms yra nediskutuotinos“.

Savo laiške G. Sykesas pabrėžė, kad tai yra „itin sudėtinga situacija“ ir žiniasklaida ją esą nušvietė klaidinančiai. 

„Jei bus laikomasi šių neutralių ir saugių, švarių bei sąžiningų varžybų sąlygų, tikime, olimpinių ir paralimpinių žaidynių dvasia gali nugalėti. Tuo ir toliau vadovausimės“, – pridūrė jis.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, balandžio 16

2024.04.16 19:07
Užsienio naujienos 2024.04.16 19:07
2024.04.16 15:54
Užsienio naujienos 2024.04.16 15:54
2024.04.16 14:19
Užsienio naujienos 2024.04.16 14:19
2024.04.16 14:10
Užsienio naujienos 2024.04.16 14:10
2024.04.16 14:00
Užsienio naujienos 2024.04.16 14:00
2024.04.16 13:05
Įvairenybės, kultūra 2024.04.16 13:05
2024.04.16 12:32
Užsienio naujienos 2024.04.16 12:32
2024.04.16 12:15
Lietuvos politika 2024.04.16 12:15
2024.04.16 12:10
Užsienio naujienos 2024.04.16 12:10