2023.02.03 08:16 |Kategorija:  Cover news with delay

Bankrutuoja investuotojų lėšas iššvaisčiusios „KamadoSpace“ akcininkė „Focusate“

Vilnius, vasario 3 d. (BNS). Estijos investuotojų paskolintas lėšas – 1,8 mln. eurų iššvaisčiusios bankrutuojančios Lietuvos bendrovės „KamadoSpace“ vienintelei akcininkei įmonei „Focusate“ iškelta bankroto byla. Ją inicijavo Estijos bendrovė „Peranto“, neatgavusi paskolintų lėšų iš „KamadoSpace“.

„Focusate“ negali laiku vykdyti turtinių prievolių, yra nemokus. Teismo vertinimu, bankroto bylos iškėlimas yra optimaliausia priemonė, leidžianti apsaugoti kreditorių interesus“, – sausio 31-ąją nusprendė Vilniaus apygardos teismas. 

Bylos duomenimis, 2017 metais įkurta „Focusate“ kreditoriams skolinga 0,9 mln. eurų, įmonė pernai patyrė 0,5 mln. eurų nuostolį, ji negauna pajamų, neturi lėšų sąskaitoje ar kasoje. Jos atžvilgiu antstoliai yra pradėję tris vykdomąsias bylas.

Įmonės 0,32 mln. vertės turtas įkeistas „Peranto“, nes „Focusate“ laidavo estų investuotojams už „KamadoSpace“ suteiktą paskolą.

Nutartyje rašoma, kad „Focusate“ teismui atsiliepimo į ieškinį nepateikė.

Sausio 17-ąją įsiteisėjo pernai gruodžio 22 dieną priimta Vilniaus apygardos teismo nutartis, kuria „Peranto“ prašymu bankroto byla dėl 1,86 mln. eurų skolos iškelta ir įmonei „KamadoSpace“.  

„Peranto“ advokatas Darius Raulušaitis iš advokatų kontoros „Sorainen“ BNS anksčiau sakė, kad estų investuotojai „KamadoSpace“ 2021-ųjų liepą suteikė 1,8 mln. eurų tikslinę paskolą, kuri buvo panaudota ne sutartyje numatytiems tikslams – pinigai buvo pervesti su įmonės vadovu ir akcininke susijusioms bendrovėms, ir tai gali būti iš anksto apgalvota schema. 

Estijos bendrovės prašymu Vilniaus apskrities Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyba pernai rugsėjį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „KamadoSpace“ veiklos – lėšų panaudojimo ne pagal paskirtį, turto iššvaistymo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą, dokumento suklastojimo.

Autorius Valdas Pryšmantas

Redaktorė Roma Pakėnienė

[email protected], Verslo naujienų skyrius

Rodyti: