2023.02.03 07:37 |Kategorija:  Cover news with delay

„Lifosai“ dar kartą nepavyko panaikinti sprendimo dėl administratoriaus

Vilnius, vasario 3 d. (BNS). Sankcionuojamai Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovei „Lifosa“ dar kartą nepavyko panaikinti Finansų ministerijos sprendimo paskirti įmonės laikinąjį administratorių. 

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) vasario 1 dieną atmetė „Lifosos“ skundą ir paliko nepakeistą pernai gruodžio 5 dieną priimtą Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) nutartį. 

„Lifosa“ prašė teismo laikinai, kol byla bus išnagrinėta teismuose, uždrausti Finansų ministerijai išplėsti laikinojo administratoriaus „Finance Guru“ įgaliojimus, išreikalauti iš ministerijos ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT)  dokumentus, susijusius su administratoriaus paskyrimu ir įmonės apribojimais, panaikinti 2022 metų gegužės 23 dienos finansų ministrės įsakymą dėl „Finance Guru“ skyrimo bei kreiptis į Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismą ir Konstitucinį Teismą.  

VAAT gruodį netenkino „Lifosos“ prašymo laikinai uždrausti išplėsti administratoriaus įgaliojimus, nes įmonė nepagrindė galinčios kilti žalos, o jo nurodomos neigiamos pasekmės yra tik tikėtinos – ji iš esmės nepateikė jokių įrodymų, jog išplėtus įgaliojimus įmonės gamyba sumažėtų ir ji pajustų kitų neigiamų pasekmių.

Pasak „Lifosos“, „Finance Guru“ iki šiol atidėliodavo daug lengvai išsprendžiamų klausimų, nesprendė problemų, dėl jos veiklos įmonė jau patyrė nuostolių – pavyzdžiui, per vieną ketvirtį pernai pagamino 237,2 tūkst. tonų trąšų mažiau nei tuo pat laiku 2021 metais, o per pirmuosius sankcijų taikymo mėnesius nepagamino 115,6 mln. eurų vertės produkcijos. 

Pernai rugpjūtį VAAT kartą jau buvo atmetęs bendrovės skundą, tačiau LVAT lapkritį jo nutartį panaikino ir skundo priėmimo klausimą perdavė nagrinėti iš naujo.

Pernai gegužę gavęs „Lifosos“ skundą VAAT suabejojo, ar ginčą turi nagrinėti administraciniai teismai, todėl teismas kreipėsi į specialią teisėjų kolegiją. Keturių Aukščiausiojo Teismo (LAT) ir LVAT teisėjų kolegija rugpjūčio 10 dieną nusprendė, jog „Lifosos“ skundas dėl „Finance Guru“ paskyrimo teisėtumo gali būti nagrinėjamas administraciniame teisme, todėl grąžintas VAAT.  

Be to, LVAT sausio pradžioje nutarė, kad „Lifosa“ gali iš naujo prašyti panaikinti FNTT sprendimą viešame sankcionuotų įmonių sąraše skelbti bendrovės pavadinimą ir jį iš ten išbraukti.

ES kovo 9-ąją paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, o balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė. Gegužės 24-ąją darbą įmonėje pradėjo laikinoji administratorė – nemokumo administravimo bendrovė „Finance Guru“ su partneriais „Zeta Law“, „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“, „Grant Thornton Baltic“ bei „Domus Sola“.

[email protected], +370 5 205 85 17, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: