2023.02.02 17:38 |Kategorija:  Cover news with delay

EK pirmininkei lankantis Kyjive, V. Zelenskis perspėja dėl Rusijos keršto (atnaujintas)

Kyjivas, vasario 2 d. (AFP-BNS). Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį perspėjo, kad Rusija telkia savo karius, kad, jo žodžiais, atkeršytų Vakarams, praėjus beveik metams nuo Maskvos invazijos pradžios.

Jis Kyjive išsakė šį perspėjimą kartu su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), kuri teigė, kad 27 valstybių narių blokas iki vasario 24 dienos, kai bus minimos pirmosios Rusijos invazijos metinės, ketina baigti rengti kitą sankcijų Rusijai paketą.

„Dabar Rusija telkia savo pajėgas. Mes visi tai žinome. Ji ruošiasi bandyti atkeršyti ne tik Ukrainai, bet ir laisvajai Europai bei laisvajam pasauliui“, – sakė V. Zelenskis bendroje spaudos konferencijoje su U. von der Leyen.

Rusijoje prezidentas Vladimiras Putinas atvyko į pietinį Volgogrado miestą, kur vyko minėjimai, skirti 80-osioms Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją Stalingrade metinėms paminėti.

V. Putinas tvirtino, kad Rusija atlaiko Vakarų sąjungininkių įvestas sankcijas ir tęs savo karinę kampaniją Ukrainoje.

Tačiau U. von der Leyen teigė, kad galiojančios sankcijos jau dabar žlugdo Rusijos ekonomiką, „bloškia ją atgal per kartos gyvenimo laiką“, ir apskaičiavo, kad vien dėl nustatytos naftos kainų viršutinės ribos Maskva kasdien netenka apie 160 mln. eurų.

„Drauge su Didžiojo septyneto (G-7) partneriais įvesime papildomas kainų lubas Rusijos naftos produktams, o iki vasario 24-osios, kai bus praėję lygiai metai nuo invazijos pradžios, siekiame priimti 10-ą sankcijų paketą“, – sakė ji.

V. Zelenskis paragino Europą greičiau įgyvendinti sankcijas ir teigė, kad Vakarai turėtų imtis priemonių, kad užkirstų kelią sankcijų apėjimui.

Kova su korupcija

„Vietoj to teroristinė valstybė vis sparčiau prisitaiko prie sankcijų. Tai turėtų būti išspręsta“, – sakė V. Zelenskis.

Prieš penktadienį įvyksiantį Ukrainos ir ES viršūnių susitikimą karo nuniokotoje šalyje, kuri siekia narystės ES, U. von der Leyen ketvirtadienį atvyko į Kyjivą kartu su EK narių komanda ir vyriausiuoju ES diplomatu Josepu Borrelliu (Žozepu Boreliu).

Rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas teigė, kad ES ir konkrečiai U. von de Leyen ragino nugalėti Rusiją, kad jos ekonomika būtų nuniokota dešimtmečiams.

„Ar tai ne rasizmas, ne nacizmas, ne bandymas išspręsti „Rusijos klausimą“?“ – klausė S. Lavrovas.

Praėjusią savaitę, po to, kai Vakarai nusprendė siųsti sunkiuosius tankus į Ukrainą, prancūzų užsienio reikalų ministerija paneigė, kad Prancūzija ar jos sąjungininkės kariauja su Rusija.

S. Lavrovo komentarai pakartojo ką teigia V. Putinas, kuris dažnai ieško sąsajų tarp to, ką jis vadina Maskvos „specialia karine operacija“ Ukrainoje, ir sovietų karo prieš nacistinę Vokietiją.

Praėjusiais metais V. Putinas pradėjo invaziją, sakydamas, kad Rusijai reikia „denacifikuoti“ Ukrainą.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose šiuos argumentus vadina priedanga neišprovokuotai agresijai.

U. von der Leyen vizitas vyksta praėjus dienai po to, kai Kyjivas atliko kratas vieno oligarcho ir valstybės pareigūnų namuose, stengdamasis nuraminti Vakarų susirūpinimą dėl papirkinėjimo po tyrimų dėl valstybės lėšų iššvaistymo.

Šią savaitę Kyjive pradėtos koordinuotos kratos rezidencijose, susijusiose su nesutarimų krečiamu oligarchu Ihoriu Kolomoiskiu ir buvusiu vidaus reikalų ministru, taip pat mokesčių tarnybose sostinėje.

„Džiaugiuosi matydama, kad jūsų kovos su korupcija institucijos yra budrios ir veiksmingai išaiškina korupcijos atvejus“, – teigė U. von der Leyen.

„Kaip galėčiau išvykti?“

Tuo metu fronto linijoje Rusijos pajėgos spaudžia Ukrainos karius rytiniame Donecko regione, kuris šiuo metu yra kovų epicentras.

Maskva jau kelis mėnesius bando perimti Bachmuto kontrolę pramoniniame regione, dėl kurio tai virto į ilgiausią ir kruviniausią mūšį per visą invaziją.

Karo nuniokotame mieste likę gyventojai naujienų agentūrai AFP sakė, kad jie nepasitrauks, jei atvyks rusai.

„Kaip galėčiau išvykti?“ – teigė 75 metų Natalia Ševčenko.

Ji sakė, kad tiek daug laiko praleidžia slėpdamasi nuo bombardavimų savo rūsyje, kad, išėjusi į šviesą ir prisitaikius akims, jaučiasi „kaip kurmis“.

„Nesijaudinkite, – teigė ji AFP, o fone girdėjosi šaudymas. – Jie toli. Dabar sužinojau, kur jie skrieja.“

Rusijos pajėgos taip pat apšaudo pietinį Chersono regioną po to, kai praėjusiais metais išvedė savo pajėgas iš pagrindinio regiono miesto.

Ketvirtadienį Rusijai apšaudžius gyvenamąjį namą viename Juodosios jūros regiono kaime, žuvo 44 metų moteris, pranešė vietos pareigūnai.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: