2023.01.27 17:34 |Kategorija:  Cover news with delay

Čekai balsuoja prezidento rinkimuose, pergalė prognozuojama P. Pavelui

Praha, sausio 27 d. (AFP-BNS). Čekijoje penktadienį prasidėjo antrasis prezidento rinkimų turas, kuriame, kaip tikimasi, į pensiją išėjęs NATO generolas Petras Pavelas nugalės milijardierių ekspremjerą Andrejų Babišą. 

Nors orai prasti, analitikai tikisi didelio rinkėjų aktyvumo dvi dienas truksiančiame balsavime, vykstančiame po priešiškumu ir prieštaringais komentarais apie karą Ukrainoje pasižymėjusios rinkimų kampanijos.

Laimėtojas pakeis Milošą Zemaną, atvirą ir nevienareikšmiškai vertinamą politiką, kuris palaikė glaudžius ryšius su Maskva, o beveik prieš metus, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, juos nutraukė.

Vėliausios nuomonių apklausos parodė, kad pagal populiarumą pirmoje vietoje yra buvęs desantininkas P. Pavelas – jam paramą išreiškė 58–59 proc. respondentų. A. Babišą rinkosi 41–42 proc. apklausose dalyvavusių čekų.

Pirmajame ture dalyvavo aštuoni kandidatai, o P. Pavelas, surinkęs 35,4 proc. balsų, aplenkė 35 proc. balsų gavusį A. Babišą. Po pirmojo rato, remiamas dešiniųjų ir centro partijų, P. Pavelas pritraukė kelių kitų kandidatų rinkėjus.

A. Babišas gali pasikliauti stabilia savo centro kairės populistinio judėjimo ANO (TAIP) rinkėjų parama, tačiau mažai tikėtina, kad jam pavyks surinkti daug naujų balsų.

Kai kuriuos jis netgi erzino gan chaotiškais pasisakymais debatuose, todėl Brno Masaryko universiteto analitikas Otto Eiblas (Otas Eiblas) naujienų agentūrai AFP teigė, kad jį „retoriškai sunku perprasti“.

Dvi savaites trukusi kampanija tarp rinkimų turų buvo itin priešiška, būta daug dezinformacijos, daugiausia nukreiptos prieš P. Pavelą, įskaitant melagingą teiginį, kad jis mirė. Taip pat buvo grasinimų mirtimi A. Babišui ir jo šeimai.

„Atvirai kalbant, jei [nuomonių] apklausos gerai atliktos, manau, kad Babišui bus sunku sugrįžti“, – AFP sakė Palacky (Palackio) universiteto analitikas Tomašas Lebeda.

„Manau, kad Petras Pavelas laimės, – pridūrė jis.

P. Pavelas penktadienio popietę turėjo atiduoti savo balsą šiauriniame Černoučeko kaimelyje, o A. Babišas – į pietus nuo sostinės esančioje Prūhonicėje.

Naujasis valstybės vadovas susidurs su rekordine infliacija 10,5 mln. gyventojų turinčioje Vidurio Europos šalyje, priklausančioje Europos Sąjungai ir NATO.

Nors prezidento vaidmuo yra daugiausia simbolinis, jis skiria vyriausybę, parenka centrinio banko valdytoją ir konstitucinius teisėjus, yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas.

Penktadienį rinkimų apylinkės buvo atidarytos 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku ir bus uždarytos 22 val., o šeštadienį dirbs nuo 8 val. iki 14 valandos.

Rezultatų tikimasi sulaukti netrukus po to, kai šeštadienį užsidarys rinkimų apylinkės.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: