2023.01.27 14:30 |Kategorija:  Cover news with delay

ES pareigūnas: Rusija savo karą nukreipia prieš NATO ir Vakarus

Tokijas, sausio 27 d. (AP-BNS). Europos Sąjungos aukšto rango pareigūnas penktadienį pareiškė, kad Rusija, vykdydama beatodairiškus išpuolius prieš civilius gyventojus ir nekarinius taikinius, perkėlė savo karą Ukrainoje į „kitą pakopą“.

Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) generalinis sekretorius Stefano Sannino (Stefanas Saninas) taip pat kritikavo Maskvą už tai, kad ji išprovokavo Vokietiją ir Jungtines Valstijas siųsti Ukrainai modernius tankus.

Jis gynė Berlyno ir Vašingtono sprendimus suteikti Ukrainai karinės įrangos bei pažėrė kritikos Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui už karą su NATO ir Vakarais.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje Tokijuje savo kelionės po Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną metu, jis sakė, kad V. Putinas „nuo specialiosios operacijos koncepcijos dabar perėjo prie karo su NATO ir Vakarais koncepcijos“.

Anot S. Sannino, aprūpindamos ukrainiečius tankais Vokietija ir JAV nori padėti jiems apsiginti kare, o ne tapti puolančiomis dalyvėmis.

„Manau, kad šis naujausias ginkluotės tiekimo raidos momentas yra tik situacijos ir to, kaip Rusija pradėjo kelti karą į kitą pakopą, evoliucija“, – sakė jis.

EIVT generalinis sekretorius pridūrė, kad Rusija vykdo „beatodairiškas atakas“ prieš civilius gyventojus ir miestus, ir nebesitaiko į karinius objektus.

Briuselis nestumia karo į kitą etapą, „tik suteikia galimybę gelbėti gyvybes ir... apsiginti nuo šių barbariškų išpuolių“, teigė S. Sannino.

Vokietija ir JAV trečiadienį paskelbė, kad siųs į Ukrainą pažangius kovinius tankus, kuriuos vienas ekspertas pavadino „šarvuota smogiamąja jėga“, padėsiančia Kyjivui pereiti į puolimą, Rusijos invazijai tęsiantis jau dvyliktą mėnesį.

Šiuo pranešimu pradėtos koordinuojamos Vakarų pastangos suteikti dešimtis sunkiųjų ginklų, su kuriais, Ukrainos kariuomenės vadų teigimu, bus galima rengti kontrpuolimus ir gelbėti gyvybes.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pareiškė, kad jo šalis atsiųs 31 tanką „M1 Abrams“, nors kelis mėnesius Vašingtonas įrodinėjo, kad Ukrainos kariams juos valdyti ir prižiūrėti būtų per sunku.

Vašingtonas savo sprendimą priėmė po to, kai tiekti tankus sutiko Berlynas. Vokiečiai iš savo atsargų pažadėjo atsiųsti 14 tankų „Leopard 2 A6“.

Šią savaitę S. Sannino lankėsi Japonijoje, kur aptarė tolesnį ES ir Japonijos bei kitų Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalių bendradarbiavimo stiprinimą. Šios valstybės susiduria su vis didesniais iššūkiais, darančias įtaką ir visam regionui.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: