2023.01.25 12:00 |Kategorija:  Cover news with delay

Ž. Gavelienė: kelionės į užsienį šiemet brangs dešimtadaliu (papildytas)

papildymai visame tekste 

Vilnius, sausio 25 d. (BNS). Lietuvos gyventojų kelionės į užsienį šiemet gali brangti apie 10 proc., sako Nacionalinės turizmo verslo asociacijos bei Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė. Pasak jos, pernai tokia kelionė vienam žmogui kainavo apie 850 eurų. 

„Ženklų nėra, kad kainos mažės, prognozuojame, kad nebebus tokio didelio augimo, bet lengvas augimas išliks“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė Ž. Gavelienė.

„Tikėtis, kad bus mažesnės kainos nei buvo pernai, jokio pagrindo nėra, juolab Lietuvoje nei naujų žaidėjų atsirado. Jei atsirastų stiprus kelionių organizatorius, kuris ateitų į Lietuvą, gal kuriam laikui kainas padempinguotų“, – kalbėjo ji.

Pasak Ž. Gavelienės, pasaulyje viešbučiai bango nuo 5 iki 15 proc., o vienintelė kryptis, kur stebėtas nedidelis kainų kritimas, buvo Singapūras.

2019 metais savaitės kelionė užsienyje vienam žmogui kainavo vidutiniškai 530 eurų.

Ž. Gavelienės teigimu, per tris praėjusių metų ketvirčius, palyginti su tuo pačiu metu laiku 2019 metais, bendras kelionių skaičius iš Lietuvos į užsienio šalis sumažėjo 23 proc., turistų skaičius – 16 proc., tačiau 22 proc. augo keliavusiųjų su kelionių organizatoriais, skaičius. 

„Tai geriausiai atspindinti tendencija ta, kad pandemija įvedė daug sumaišties, susigaudyti turistui, kaip vykti, kokie reikalavimai, skiepai, tapo sunku ir didžioji dalis kelionių agentūrų darbuotojų tapo ne tik kelionių planuotojai, bet ir patarėjai“, – sakė Ž. Gavelienė.

Jos teigimu, pernai neigiamos įtakos turėjo karas Ukrainoje, koronaviruso pandemijos pasekmės, tačiau buvo ir pozityvių pokyčių, pavyzdžiui, atsirado naujas keliautojų segmentas.

„Tie, kurie iškeliavo Lietuvą, visus pažintinius takus, jiems reikia naujų horizontų. Atsirado grupė žmonių, kurie anksčiau nekeliavo, bet dabar keliauja su kelionių organizatoriais. Tai rodo ir užsakomųjų skrydžių duomenys“, – sakė Ž. Gavelienė. 

Anot jos, taip pat vis dar populiarios „darbostogos“, kai nemaža dalis žmonių, dirbantys nuotoliu arba hibridiniu būdu,  renkasi bent kelias savaites praleisti ne Lietuvoje.

Autorė Erika Alonderytė-Kazlauskė

Redaktorė Roma Pakėnienė

[email protected], +370 5 205 85 11, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: