2023.01.24 15:18 |Kategorija:  Cover news with delay

Premjerė apie K. Bartoševičiaus situaciją: su tuo sunku gyventi - SPECIALIAI BNS (nuotraukos)

redakcijų dėmesiui – visas BNS interviu su ministre pirmininke bus publikuotas trečiadienį 8 val.

Vilnius, sausio 24 d. (BNS). Premjerė Ingrida Šimonytė sako esanti tikra, kad partiečiai nieko nežinojo apie tyrimą dėl galimo seksualinio priekabiavimo, kuriame figūruoja buvęs frakcijos narys, Seimo nario mandato atsisakęs Kristijonas Bartoševičius.

„Aš nežinau, ar yra toks atsiprašymas, koks būtų tinkamas, jei teismas patvirtins šiuos įtarimus. Man tikrai labai bus sunku su tuo gyventi, man jau dabar yra labai sunku gyventi“, – interviu BNS antradienį sakė ministrė pirmininkė.

Taip ji komentavo Generalinės prokuratūros pranešimą apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo, kuriame figūruoja K. Bartoševičius.

Pastarasis anksčiau pirmadienį pranešė atsisakantis Seimo nario mandato, bet tą argumentavo darantis dėl asmeninių priežasčių. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį patenkino jo prašymą.

K. Bartoševičius į Seimą išrinktas 2020 metais pagal Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąrašą.

Neseniai partijos nare tapusi premjerė tikino apie atliekamą tyrimą iki šiol nieko nežinojusi.

„Apie tai, kad vyksta ikiteisminis tyrimas, tikrai sužinomoje vakar, kaip ir visi. Aš pilnai tikiu, kad ir pats Kristijonas to nežinojo, nes turbūt taktika tyrimo yra tokia, kad pirmiausia ištiriama kažkas kita“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji taip pat teigė, kad dar prieš teisėsaugai pranešant apie tyrimą paskelbtas K. Bartoševičiaus noras pasitraukti iš Seimo jos nenustebino.

„(...) kalbų jo su frakcijos vadovybe, mano žiniomis, kad jis norėtų pasitraukti iš Seimo, yra buvę jau gerokai anksčiau“, – sakė premjerė, pabrėžusi, jog darbas Seime tinkamas ne visiems.

Vis dėlto politikė akcentavo, kad nei ji pati, nei kolegos apie galimus nederamus K. Bartoševičiaus veiksmus nė neįtarė.

„Aš pati niekada, tą galiu pasakyti nuoširdžiai ir su visa atsakomybe, niekad – nei elgesyje, nei kažkokiam bendravime, nei kažkokiuose bendruose darbuose – nesu pastebėjusi jokio elgesio, kuris man keltų klausimų“, – sakė ji.

Atmeta partijos atsakomybę

Ji teigė apgailestaujanti, kad į šią situaciją buvo „įveltas Seimas“, partija.

„Žinau, kad tai yra toks šokas, kurį reikės išgyventi. Žinau, kad tuo pasinaudos daugelis žmonių, bandydami kažkaip siekti kažkokios, nežinau, kolektyvinės atsakomybės, bet kolektyvai atsako už kolektyvinius veiksmus“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„Suaugę žmonės atsako už savo padarytus veiksmus, pirmiausia, patys“, – pridūrė ji.

„Koks bebūtų teismo sprendimas, vien jau tas faktas, kad Seimo nario pavardė atsirado pranešime prie tų straipsnių, kuriuos mini Generalinė prokuratūra, negali būti interpretuojamas kitaip kaip sukrėtimas“, – sakė premjerė.

Ministrė pirmininkė teigė žodžiais negalinti nusakyti dabartinės savo savijautos.

„Šiąnakt visą naktį galvojau apie tai, kad galbūt yra kažkas, ko aš nepadariau asmeniškai: kažko nepamačiau, kažko nepasakiau, kažko neįtariau, nors neturėjau jokio menkiausio pagrindo“, – teigė politikė.

„Jeigu kažkam bus lengviau nuo to, kad aš atsiprašysiu, aš tikrai galiu atsiprašyti, nematau jokios problemos“, – pridūrė ji, reaguodama į kritiką politikams dėl empatijos stokos.

Vis dėlto ministrė pirmininkė pabrėžė, kad galimą nusikaltimą dar turi įrodyti teismas.

„Aš pasitikiu prokurorais, pasitikiu teismais ir žinau, kad abi pusės šiuo atveju – ir tas, kas kaltina, ir tas, ką kaltina – turi pamatinę žmogaus teisę – teisę į teisingą teismą“, – sakė I. Šimonytė.

Ji taip pat vylėsi, kad byla ilgai netruks.

„Bet man atrodo, kad dabar pagrindinis tikslas, kad teisingumas įvyktų kaip įmanoma greičiau. Nes manau, kad to siekia ne tik tai kaltinantys žmonės, bet ir žmogus, kurį kaltina, nes jo interesas taip pat yra, kad teisingumas įvyktų kuo greičiau. Tai yra ir mūsų visų interesas“, – kalbėjo premjerė.

K. Bartoševičiui atsisakius Seimo nario mandato, jis neteks ir teisinės neliečiamybės, todėl teisėsauga galės traukti jį baudžiamojon atsakomybėn.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Saulius Jakučionis

Šį pranešimą iliustruojančią BNS Foto komandos parengtą fotogaleriją galite atsidaryti paspaudę nuorodą: https://www.bns.lt/nuotraukos/1257

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: