2023.01.24 15:15 |Kategorija:  Cover news with delay

Po nepavykusių derybų Bulgarijoje vyks penktieji rinkimai per dvejus metus (papildytas)

papildymai visame tekste

Sofija, sausio 24 d. (AFP-AP-BNS). Bulgarija surengs dar vienus parlamento rinkimus – penktuosius per dvejus metus – po to, kai Socialistų partija antradienį paskelbė, kad jai nepavyko suformuoti vyriausybės, ir grąžino neįvykdytą mandatą šalies prezidentui.

„Padarėme viską, kad įvykdytume trečiąjį mandatą“, – sakė partijos lyderė Kornelija Ninova ir pridūrė, kad nors derybose su kitomis partijomis ir buvo nustatyti aiškūs nacionaliniai prioritetai, „neužteko valios suformuoti veikiančią vyriausybę“.

Tai buvo trečioji ir paskutinė galimybė sudaryti ministrų kabinetą šiame parlamente. Dabar skurdžiausios Europos Sąjungos narės laukia dar vieni rinkimai.

Prieš socialistų bandymą suformuoti koaliciją dvi stipriausios Bulgarijos parlamento frakcijos – centro dešinės partija GERB ir reformų šalininkų partija „Tęsiame pokyčius“ (PP) – bandė rasti pakankamai paramos, kad galėtų vadovauti savo vyriausybėms, tačiau joms nepavyko to padaryti.

Prezidentas Rumenas Radevas dabar paleis parlamentą, paskirs laikinąją vyriausybę ir paskelbs naujus rinkimus, kurie greičiausiai įvyks balandžio mėnesį.

Susidariusi politinė tuštuma Bulgarijoje neturi precedento nuo komunizmo pabaigos 1989 metais.

Centrinės rinkimų komisijos pirmininkė Kamelija Neikova sakė, kad rinkimai galėtų būti numatyti jau balandžio 2 dieną.

Tačiau kaip sakė Komisijos atstovas Cvetozaras Tomovas, rinkimai gali būti nukelti į balandžio 23-iąją, kad būtų daugiau laiko pasirengti.

Spalio mėnesį buvusio premjero Boiko Borisovo konservatyvi GERB, per rinkimus gavusi daugiausiai balsų, į premjerus pasiūlė politikos naujoką Nikolajų Gabrovskį.

Tačiau 51-erių neurochirurgas N. Gabrovskis ir jo siūlomas technokratinis kabinetas sulaukė tik 113 iš 238 balsavime dalyvavusių įstatymų leidėjų palaikymo, o tai sutrukdė gauti reikiamą paprastąją daugumą.

Partija PP, vadovaujama buvusio verslininko ir buvusio premjero Kirilo Petkovo, per pastarąjį pirmalaikį balsavimą užėmė antrąją vietą, bet ir jai nepavyko suformuoti ministrų kabineto. 

Politikos analitikų nuomone, po naujų rinkimų susirinks panašiai susiskaldęs parlamentas, o šansai suformuoti stabilią vyriausybę išliks maži, tęsis politinis susipriešinimas, apėmęs šalį nuo 2020-ųjų, kai tūkstančiai bulgarų dalyvavo visoje šalyje vykusiuose mitinguose, reikalaudami teismų reformų ir veiksmingų kovos su korupcija veiksmų.

Kai kas prognozuoja ir dar vienus pirmalaikius rinkimus šių metų rudenį.

Ši krizė prisideda prie šalies ekonominių bėdų; Bulgarijai gali tekti atidėti planus metų gale prisijungti prie euro zonos ir ji rizikuoja laiku negauti milijardų eurų ES lėšų.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: