2023.01.24 15:10 |Kategorija:  Cover news with delay

K. Bartoševičius žada kreiptis į prokurorus pats, jei nesulauks kvietimo

Vilnius, sausio 24 d. (BNS). Seimo nario mandato atsisakęs Kristijonas Bartoševičius žada pats kreiptis į prokurorus, jei artimiausiu metu nesulauks kvietimo atvykti teisėsaugai atliekant tyrimą dėl galimo mažamečio ir nepilnamečio seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo.

„Aš bet kokiu atveju bendradarbiausiu su prokuratūra, jei artimiausiu metu jie nesikreips, pats kreipsiuosi, tik nežinau, kokiu būdu ar priemonėm“, – antradienį BNS telefonu sakė K. Bartoševičius.

Jis taip pat tvirtino, jog apie lapkričio viduryje pradėtą ikiteisminį tyrimą sužinojo iš žiniasklaidos bei paneigė galimus įtarimus. K. Bartoševičius taip pat sakė nenumanantis, kas ir dėl kokių aplinkybių galėjo kreiptis į teisėsaugą.

Buvęs parlamentaras teigė, jog teisėsauga su juo dėl atliekamo tyrimo nebuvo susisiekusi, o sprendimas atsisakyti mandato nėra susijęs su generalinės prokurorės Nidos Grunskienės prašymu panaikinti jo imunitetą.

„Tai yra du atskiri dalykai“, – sakė K. Bartoševičius.

Sprendimą atsisakyti mandato jis sakė priėmęs būdamas Čilėje, kur sausio 15–23 dienomis buvo Seimo valdybos komandiruotas dalyvauti konferencijoje „Ateities kongresas 2023“.

„Aš buvau komandiruotėje Čilėje, kur vyko didelė konferencija, ir toj konferencijoj buvo kalbama ateities tema: apie mediciną, dirbtinį intelektą, transportą, žmonių santykius, kaip mes ateityje bendrausim ir nebendrausim, mesto architektūrą, ir tose aplinkybėse būnant, galbūt atitrūkus šiek tiek nuo kasdienių darbų, kurie Lietuvoje, priėmiau tokį sprendimą“, – sakė K. Bartoševičius.

K. Bartoševičiaus pareiškimą dėl Seimo nario mandato atsisakymo VRK gavo elektroniniu paštu praėjusį penktadienį, apie 20 valandą. 

Politikas tvirtino, kad tai apgalvotas, ne staiga gimęs, o pribrendęs apsisprendimas, ir Seimą nutarė palikti dėl asmeninių priežasčių, tai yra sveikatos būklės.

„Pastaruoju metu nebuvau pačiam geriausiam stovyje, sakykim“, – apie sveiktos būklę sakė buvęs Seimo narys.

Tačiau pirmadienį Generalinė prokuratūra pranešė, jog generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, kad būtina spręsti leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti Seimo nario K. Bartoševičiaus teises klausimą.

Būdamas Seimo nariu K. Bartoševičius turėjo teisinį imunitetą.

Anot prokuratūros pranešimo, tyrimas atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už seksualinį mažamečių ir nepilnamečių asmenų prievartavimą, tvirkinimą.

K. Bartoševičius į Seimą buvo išrinktas 2020 metais pagal Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąrašą. Jo vietą Seime užims buvęs krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

Autoriai: Ignas Jačauskas, Milena Andrukaitytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: