2022.12.13 11:30 |Kategorija:  Cover news with delay

Ukrainos grūdų vežimas per Baltarusiją komerciškai galimas be politinių derybų – ministras

Vilnius, gruodžio 13 d. (BNS). Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Ukrainos grūdų tranzitas per Baltarusijos teritoriją būtų komerciškai įmanomas, tačiau politinių derybų šiuo klausimu nevyks.

„Grūdų gabenimas per Baltarusiją, taip, kaip jis pristatytas, yra visiškai komercinis atvejis, sakykime, šiandien per Baltarusiją yra gabenamos prekės per Kazachstaną. Kadangi tai yra nesankcionuotos prekės, reiškia, jos gabenamos komerciniais sandoriais. Susiduria komerciniai subjektai, pasirašomos sutartys, sumokami pinigai, prekės atkeliauja į Klaipėdos uostą, iš ten – toliau į pasaulį. Vyriausybė tų prekių neseka, nestebi ir, tiesą sakant, aš galiu net nežinoti, kokios ten prekės važiuoja“, – antradienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Lygiai taip pat, jeigu komerciniu sandoriu yra vežama iš Ukrainos per Baltarusiją, per bet kurią kitą valstybę, komerciniams sandoriams nesankcionuotų prekių Lietuvos Vyriausybė neturi jokių priemonių arba poreikio jas reguliuoti, jeigu tai yra tik komercija“, –  pridūrė jis.

Baltarusija praėjusią savaitę Jungtinėms Tautoms pareiškė, kad leistų per savo teritoriją tranzitu į Klaipėdos uostą keliauti Ukrainos grūdams.

Minskas nurodė, kad tokį leidimą suteiktų be išankstinių sąlygų, bet tuo pačiu priminė savo prašymą leisti šaliai eksportuoti savas trąšas, kurioms šiuo metu taikomos tarptautinės sankcijos.

G. Landsbergis teigė, kad politiniais klausimais su Baltarusijos režimu nesiderės.

„Jeigu yra politiniai reikalavimai kažkokie dedami ant stalo, tada Vyriausybė, be abejonės, įsikiša ir čia mes jau esame griežti: jokių politinių derybų su Lukašenkos režimu dėl tranzito per Baltarusijos teritoriją į Lietuvą nebus“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusį šeštadienį Baltarusijos pasiūlymą pavadino spąstais.

Užsienio reikalų ministerija tuomet teigė, kad ukrainietiškų grūdų eksportui iki šiol jokių teisinių ar politinių kliūčių nebuvo, tačiau pabrėžė, kad nėra galimybių diskutuoti dėl sankcijų lengvinimo Baltarusijai.

Autorius Valdas Pryšmantas

Redaktorė Roma Pakėnienė

[email protected], Verslo naujienų skyrius

Rodyti: