2022.12.06 11:17 |Kategorija:  Cover news with delay

Antrasis rinkimų turas į Senatą Džordžijoje – naujas išbandymas J. Bidenui

Vašingtonas, gruodžio 6 d. (AFP-BNS). Rinkėjai Džordžijoje antradienį spręs, ar JAV Senato vietą rinkimuose, kuriuose didelis dėmesys skiriamas Joe Bideno (Džo Baideno) prezidentavimui, turėtų užimti pastorius ar buvusi futbolo žvaigždė.

Demokratų senatorius Raphaelis Warnockas (Rafaelis Varnokas) ir jo varžovas respublikonas Herschelis Walkeris (Heršelis Volkeris), kurį remia buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), susigrums karštame antrajame ture po to, kai nė vienas iš afroamerikiečių kandidatų nesurinko daugiau nei 50 proc. balsų per lapkričio 8-ąją vykusius kadencijos vidurio rinkimus. 

53-ejų R. Warnockas ir 60-ties H. Walkeris rungiasi petys į petį, todėl J. Bidenas paragino Džordžijos gyventojus ateiti į rinkimus ir balsuoti už demokratus.

„Tai tikrai labai svarbu“, – sakė prezidentas.

Nors po praėjusį mėnesį vykusio balsavimo paaiškėjo, kad demokratai išlaikys Senato kontrolę, nors ir nežymią, vis dėlto šie rinkimai J. Bidenui yra lemiami. 

Respublikonai, susigrąžinę Atstovų Rūmų kontrolę, Džordžijos Senato nario vietą vertina kaip progą padidinti savo galimybes blokuoti J. Bideno politiką. 

Likus 700 dienų iki 2024-ųjų prezidento rinkimų, respublikonai tikisi pristabdyti J. Bideno pagreitį po to, kai lapkritį jo partijos rezultatai buvo daug geresni nei tikėtasi. 

Kita vertus, demokratams R. Warnocko pergalė padėtų įtvirtinti menką Senato daugumą ir suteiktų jiems daugiau įtakos svarbiausiuose Kongreso komitetuose.  

Tai taip pat gerokai apribotų centristo demokratų senatoriaus Joe Manchino (Džo Mančino), kuris per pirmuosius dvejus kadencijos metus jau užblokavo kelias svarbias J. Bideno iniciatyvas, galią. 

Sunkiasvoriai į pagalbą

Ryžtingai nusiteikę laimėti šią kovą, demokratai pasitelkė savo sunkiasvorius: buvęs prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), charizmatiškiausias Demokratų partijos lyderis, praėjusią savaitę dalyvavo rinkimų kampanijoje Atlantoje. 

Dar vienas požymis, rodantis, kokie dideli statymai, – šiai kampanijai jau išleista apie 400 mln. dolerių (apie 378 mln. eurų), todėl rinkimai Džordžijos valstijoje yra brangiausi iš visų kadencijos vidurio rinkimų. 

Iš anksto jau balsavo apie 1,9 mln. žmonių, daugelis iš jų – tikėtini demokratų rinkėjai, o respublikonai, kaip tikimasi, antradienį ateis į rinkimus.

Naujausių apklausų duomenimis, abiem kandidatams rungtyniaujant petys į petį, rezultatą sunku nuspėti. 

Istoriškai respublikonų valstija, Džordžija, nustebino Ameriką, kai 2020 metų rinkimuose rinkėjai pasirinko J. Bideną, o ne D. Trumpą, o po dviejų mėnesių per kitą antrąjį rinkimų turą į Senatą išrinko du demokratus. 

Visiškos priešingybės

Šį kartą abu kandidatai yra kilę iš Džordžijos, tačiau jie yra visiškos priešingybės. 

53 metų R. Warnockas yra vienuoliktas iš 12 vaikų buvusio kareivio ir pamokslininko tėvo ir medvilnės laukuose dirbusios motinos šeimoje. 

Net ir po išrinkimo R. Warnockas liko vyresniuoju pastoriumi Atlantos bažnyčioje, kurioje kadaise pamokslavo nužudytas pilietinių teisių ikona Martinas Lutheris Kingas (Martinas Liuteris Kingas) jaunesnysis. R. Warnockas turi teologijos daktaro laipsnį.

H. Walkeris į politiką atėjo vėlai. 

Į Senatą kandidatuojantis 60-metis konservatorius laikomas vienu geriausiu žaidėju per visą Amerikos koledžų futbolo – beveik religinės institucijos Pietuose – istoriją, jam priklauso keli rekordai. 

H. Walkeris griežtai pasisako prieš abortus, net ir išprievartavimo atvejais, nors pastaruoju metu buvo įsivėlęs į kelis skandalus, nes buvo apkaltintas mokėjęs už abortus dviem moterims, su kuriomis palaikė santykius.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Šeštadienis, balandžio 20

2024.04.20 05:22
Įvairenybės, kultūra 2024.04.20 05:22

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05