2022.12.03 07:16 |Kategorija:  Cover news with delay

„Fitch Ratings“ Lietuvos kredito reitingo nepakeitė, o „S&P Global Ratings“ – pablogino

Vilnius, gruodžio 3 d. (BNS). Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą peržiūrėjusios tarptautinės kredito reitingų agentūros „Fitch Ratings“ ir „S&P Global Ratings“ teigiamai vertina efektyvią Lietuvos ekonominę politiką ir narystę euro zonoje, taip pat santykinai stabilų ir žemą valstybės skolos lygį, šeštadienio rytą pranešė Finansų ministerija.

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch Ratings“ penktadienio vakarą dar kartą patvirtino 2020 metais sausį Lietuvai suteiktą „A“ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą. 

Tuo tarpu kita kredito reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ paliko galioti 2020 metų vasarį suteiktą „A+“ ilgalaikio skolinimosi reitingą, perspektyvą pakeisdama iš stabilios į neigiamą.

Tokį sprendimą „Standard & Poor’s“ daugiausia motyvavo užsitęsusiu karu Ukrainoje ir neigiamu poveikiu regiono ekonomikoms.

 „Nepaisant sukrėtimų, Lietuvos ekonomika demonstruoja atsparumą, tačiau rizikos dėl tolesnės ūkio raidos išlieka. Tai reikalauja vykdyti tvarią ir apdairią fiskalinę politiką, užtikrinant balansą tarp priemonių amortizuoti neigiamą energijos kainų šoko poveikį visuomenei ir ekonomikai bei viešųjų finansų tvarumo išlaikymo“, – pranešime teigia finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Fitch Ratings“ Lietuvos kredito reitingus paskutinį kartą buvo pagerinę 2020 metais sausį, kai ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas iš „A-„ į „A“, o „Standard & Poor’s“ – 2020 metų vasarį, kai ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas iš „A“ į „A+“.  

 Kita tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody’s“ balandį Lietuvai yra patvirtinusi anksčiau suteiktą ilgalaikio skolinimosi reitingą „A2“ (stabili perspektyva), „DBRS Morningstar“ lapkritį paliko „A“ ilgalaikio skolinimosi reitingą (stabili perspektyva).

 

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: