2022.12.02 11:28 |Kategorija:  Cover news with delay

„Klaipėdos nafta“ negalėjo skatinti darbuotojų akcijomis – Apeliacinis teismas

Vilnius, gruodžio 2 d. (BNS). Valstybės valdoma bendrovė „Klaipėdos nafta“ savo darbuotojams ir vadovams neturėjo teisės nemokamai suteikti akcijų, nusprendė teismas. Jo sprendimu niekinėmis bei negaliojančiomis pripažintos 357 akcijų suteikimo sutartys.

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį panaikino Šiaulių apygardos teismo balandį priimtą bendrovei palankų sprendimą ir tenkino prokurorų ieškinį – jie prašė pripažinti negaliojančiomis „Klaipėdos naftos“ akcininkų patvirtintas akcijų suteikimo taisykles bei vėlesnius valdybos sprendimus dėl akcijų suteikimo darbuotojams, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra. 

„Akcininkų susirinkimo sprendimas ir juo patvirtintos taisyklės bei valdybos sprendimo dalys dėl premijų mokėjimo darbuotojams akcijomis prieštarauja Akcinių bendrovių įstatymui. Pastarasis nesuteikia teisės neatlygintinai darbuotojams ir vadovams suteikti akcijų bendrovės, kurios daugiau kaip pusė akcijų nuosavybės teise priklauso valstybei“, – pranešime  cituojama Apeliacinio teismo nutartis.   

Šiaulių apygardos teismas balandžio 8 dieną nutarė, kad akcijų nemokamai gavę įmonės darbuotojai neturėtų grąžinti įmonei nei akcijų, nei pinigų, jei jas jau yra pardavę. 

Šiaulių teismas atmetė prokuratūros ieškinį ir pažymėjo, jog valstybės interesai nebuvo pažeisti. Jis taip pat atmetė prokuratūros prašymą pripažinti akcijų suteikimo taisykles negaliojančiomis, o suteikimo sutartis – niekinėmis, taip pat prašymą taikyti restituciją išreikalaujant akcijas iš kitų darbuotojų, kurie jų neperleido tretiesiems asmenims. 

Tačiau prokurorai tokį sprendimą apskundė Apeliaciniam teismui.  

Bylos duomenimis, 807 tūkst. akcijų, iš kurių kiekvienos vertė siekė 0,41 euro, buvo perleistos 357 darbuotojams, iš jų 86 jas pardavė, tačiau 19 iš jų tai padarė jau po to, kai ieškinys buvo pateiktas teismui, todėl prokurorė teismo prašė, kad 67 darbuotojai grąžintų pinigus.  

„Klaipėdos nafta“ 2019 metais darbuotojams nemokamai suteikė apie 0,2 proc. savo akcijų – taip išmokėta iki 50 proc. metinės premijos už 2018 metų rezultatus. Darbuotojams skirtas akcijas įmonė įsigijo biržoje.

Bendrovės akcijų suteikimo taisykles akcininkai patvirtino 2018 metų lapkritį, ji skelbė, kad yra pirmoji valstybės įmonė, savo darbuotojams dalį premijos išmokėjusi akcijomis.

Valstybei priklauso 72,47 proc. „Klaipėdos nafta“ akcijų.

Autorius Remigijus Bielinskas

Redaktorė Roma Pakėnienė

[email protected], Verslo naujienų skyrius

Rodyti: