2022.12.01 08:02 |Kategorija:  Cover news with delay

Po prieštaringai vertinamo taikos pasiūlymo V. Zelenskis siūlo E. Muskui atvykti į Ukrainą

Kyjivas, gruodžio 1 d. (AFP-BNS). Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį sukritikavo Jungtinių Valstijų milijardieriaus Elono Musko (Ilono Masko) pasiūlymą, kaip nutraukti Rusijos puolimą Ukrainoje, ir pakvietė jį apsilankyti karo niokojamoje šalyje.

Spalio mėnesį E. Muskas socialiniame tinkle „Twitter“ sukėlė diskusijų, pasiūlęs taikos susitarimą, pagal kurį Maskvos okupuotuose Ukrainos regionuose prižiūrint Jungtinėms Tautoms būtų iš naujo surengti referendumai, aneksuotame Kryme būtų pripažintas Rusijos suverenitetas, be to, Ukraina taptų neutralia valstybe.

„Manau, kad kažkas jam daro įtaką arba jis pats kažkaip daro išvadas“, – „New York Times“ naujienlaiškio „DealBook“ organizuotame susitikime vaizdo ryšiu sakė V. Zelenskis, turėdamas omenyje E. Muską.

„Jei nori suprasti, ką Rusija čia padarė, atvažiuok į Ukrainą ir viską pamatysi pats. Tada pasakysi man, kaip užbaigti šį karą, kas jį pradėjo ir kada jis gali būti užbaigtas“, – teigė jis.

Spalio mėnesį „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas surengė apklausą, kad daugiau nei 100 mln. jo sekėjų galėtų balsuoti dėl šios idėjos.

V. Zelenskis į tai atsakė surengdamas savo „Twitter“ apklausą ir joje klausė: „Kuris @elonmusk jums labiau patinka?“. Ukrainos prezidentas pasiūlė tokius atsakymo variantus: „Tas, kuris palaiko Ukrainą“ ir „Tas, kuris palaiko Rusiją“.

Vasario 24 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė savo kariuomenę į Ukrainą „denacifikuoti“ šios provakarietiškos šalies.

Po to, kai paskelbė apie dalinę savo pajėgų mobilizaciją ir pagrasino panaudoti branduolinį ginklą, jis paragino Ukrainą nutraukti karo veiksmus ir vesti derybas.

V. Zelenskis yra sakęs, kad niekada nesiderės su Rusija, kol jos vadovas bus V. Putinas.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: