2022.11.24 12:30 |Kategorija:  Cover news with delay

EVT pirmininkas Ch. Michelis vyks į Kiniją susitikti su Xi Jinpingu

Briuselis, lapkričio 24 d. (AFP-BNS). Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) kitą savaitę vyks į Pekiną susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP pranešė vienas Europos pareigūnas.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas patvirtino laikraščio „Financial Times“ pranešimą ir sakė, kad apie gruodžio 1 dieną įvyksiantį vizitą bus oficialiai pranešta vėliau ketvirtadienį.

Ši kelionė įvyks svarbiu momentu – ES sostinės aktyviai diskutuoja dėl to, kokius santykius su Pekinu palaikyti. Susirūpinimą joms kelia žmogaus teisių padėtis Kinijoje, šios šalies keliama grėsmė Taivano savarankiškumui, prekybos spaudimas kai kurioms ES šalims ir parama Maskvai.

Jungtinės Valstijos spaudžia savo Vakarų sąjungininkes susivienyti prieš Kiniją, tačiau kai kurios ES narės, turinčios svarbių prekybinių ryšių, tam priešinasi.

Ch. Michelis turi laviruoti tarp Vokietijos, turinčios svarbių ekonominių interesų Kinijoje, ir tokių ES narių kaip Lietuva, kuri užsitraukė Pekino rūstybę užmegzdama ryšius su Taibėjumi.

ES sostinės taip pat neslepia susirūpinimo dėl Rytų Azijos milžinės ryšių su Rusija, plėtojamų net ir po Maskvos invazijos į Vakarų remiamą Ukrainą.

Anksčiau šį mėnesį Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) aukščiausiojo lygio susitikime Kambodžos sostinėje Pnompenyje, vykusiame prieš pat Didžiojo dvidešimtuko (G-20) vadovų susitikimą, kurio kuluaruose pagaliau akis į akį susitiko Xi Jinpingas ir JAV lyderis Joe Bidenas (Džo Baidenas), Ch. Michelis paragino Pekiną paspausti Rusiją laikytis tarptautinės teisės.

„Raginame Kinijos valdžią panaudoti visas turimas priemones siekiant įtikinti Rusiją laikytis tarptautiniu mastu pripažintų sienų, gerbti Ukrainos suverenumą“, – tuomet naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Šį mėnesį įvykęs incidentas, kuomet buvo atšaukta Ch. Michelio kalbos transliacija Kinijos prekybos mugei, tik dar labiau išryškino tarp Briuselio ir Pekino tvyrančią įtampą.

Europos diplomatai AFP sakė, kad Kinija norėjo cenzūruoti kalbą, skirtą Kinijos tarptautinei importo parodai „Expo“ (CIIE), todėl Briuselis ją išvis atšaukė.

Vienas diplomatas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, pareiškė, kad valdžios institucijos norėjo cenzūruoti visas užuominas apie karą Ukrainoje – opų klausimą Pekinui.

Kinija dėl Maskvos invazijos stengiasi pateikti save kaip neutralią šalį, tačiau savo strateginei sąjungininkei Rusijai pasiūlė diplomatinę paramą.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) lapkričio 4 dieną Kinijoje susitiko su Xi Jinpingu ir, nepaisant kitų ES vadovų nuogąstavimų, pasisakė už glaudesnį ekonominį bendradarbiavimą bei lygiavertiškesnius prekybos ryšius.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: