2022.11.15 09:20 |Kategorija:  Cover news with delay

Seimo NSGK vadovas siekia užkirsti kelią rusams ir baltarusiams Lietuvoje turėti ginklą

Vilnius, lapkričio 15 d. (BNS). Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas inicijuoja įstatymų pataisas, užkirsiančias kelią Rusijos ir Baltarusijos piliečiais Lietuvoje turėti ginklų.

Politikas teigia, kad to reikia, jog neramumų atveju Lietuvoje nesusikurtų diversinių grupių.

„Siekiant užkardyti bet kokias galimybes formuotis priešiškoms valstybėms palankioms diversinėms grupėms ir jų veiklai – tai yra čia gyvenantys priešiškos užsienio valstybės piliečiai dėl ideologinio prielankumo ar pilietinio lojalumo kritiniais atvejais gali imtis ginklu ginti savo kilmės šalies interesų, – tikslinga uždrausti Lietuvoje nuolat gyvenantiems europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus neatitinkančių šalių piliečiams įsigyti ir turėti ginklus“, – BNS teigė L. Kasčiūnas.

Pagal Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas, nuolatiniams šalies gyventojams, kurie nėra Lietuvos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančių valstybių piliečiai, būtų draudžiama įsigyti ir turėti ginklų Lietuvoje.

Šių valstybių, tarp jų Rusijos ir Baltarusijos, piliečiai negalėtų įsigyti ir turėti ginklų, ginklų priedėlių, šaudmenų, jų dalių, skirtų medžioklei, sportui, savigynai, profesinei veiklai, kolekcijoms, mokymams, moksliniams tyrimams, šaulio ar kario įgūdžiams tobulinti, kitiems tikslams, jeigu tai neprieštarautų įstatymams, tarptautinėms sutartims ir susitarimams.

Tie, kas jau turi tokių ginklų, įstatymui pradėjus galioti per metus privalėtų jų atsisakyti – parduoti, perdaryti ar perduoti policijos įstaigai, o jiems išduoti leidimai laikyti ginklus ar leidimai nešiotis ginklus būtų panaikinami. To nepadarius ginklai būtų konfiskuoti.

„Vasario 24 dieną Rusijos pradėto atviro plataus masto karo prieš Ukrainą pradžioje aktyviai veikė diversinės grupės, kurios Ukrainos miestuose žymėjo taikinius ant pastatų, kuriuos agresorės Rusijos pajėgos turėtų bombarduoti, taip pat dalyvavo diversinėje veikloje, siekdamos sukelti suirutę, paralyžiuoti Ukrainos institucijų darbą. Tokias grupes sudarė Rusijai lojalūs žmonės, daugelis jų turėjo ginklus“, – teigė NSGK pirmininkas.

„Toks scenarijus, kada galimų krizių ar karo metu gali susiformuoti ir veikti priešiškoms valstybėms palankios diversinės grupės, nors ir mažai tikėtinas Lietuvoje, turi būti įvertintas“, – sakė jis.

Komiteto vadovo duomenims, šiuo metu Lietuvoje gyvena 294 Rusijos ir 46 Baltarusijos piliečiai, turintys leidimus laikyti ar leidimus nešiotis ginklus.

Pasak L. Kasčiūno, Estijos vyriausybė jau yra pritarusi panašioms įstatymo pataisoms.

Autorė Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05