2022.10.04 11:45 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV dėl riaušių Kapitolijuje stojo prieš teismą grupė ultradešiniųjų D. Trumpo šalininkų

Vašingtonas, spalio 4 d. (AFP-BNS). Jungtinėse Valstijose pirmadienį prasidėjo rezonansinis penkių kraštutinių dešiniųjų judėjimo „Oath Keepers“ narių teismas dėl pernai įvykusių riaušių Kapitolijuje.

Kaip prisiekusiųjų žiuri sakė prokurorai, ši grupė surengė „ginkluotą maištą“, siekdama padėti eksprezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) išlaikyti valdžią savo rankose.

Teisingumo departamento prokuroro Jeffrey Nestlerio (Džefrio Nestlerio) teigimu, teisiamasis Stewartas Rhodesas (Stiuartas Roudzas) – akies raištį nešiojantis buvęs karys ir Jeilio teisės mokyklos absolventas – puikiai žinojo, ką daro, kai 2021 metų sausio 6-ąją vedė grupuotės sekėjus Kapitolijaus link.

Prisiekusiesiems buvo parodyta vaizdo įrašų, kuriuose matyti dešimčių karine apranga apsirengusių grupės narių smurtinis išpuolis. Pasak J. Nestlerio, J. Rhodesas šiems asmenims vadovavo „tarsi generolas mūšio lauke“, o tokiais veiksmais buvo siekta sutrukdyti procedūrai tvirtinant Joe Bideno (Džo Baideno) pergalę 2020 metų prezidento rinkimuose.

„Oath Keepers“ sausio 6-ąją „sugalvojo ginkluoto sukilimo planą... planuodami jėga pasipriešinti Jungtinių Valstijų vyriausybei“, pareiškė J. Nestleris.

„Jie nevyko į Kapitolijų gintis ar padėti – jie ėjo pulti“, – pridūrė jis.

„Taikos palaikymo pajėgos“

Tačiau gynyba Vašingtono federaliniam teismui sakė, kad vyriausybė išpūstai pavaizdavo žmones, kurie vyko į Vašingtoną padėti užtikrinti visuomenės saugumą.

Anot advokatų, prokurorai iš tūkstančių tekstinių žinučių „selektyviai atrinko“ vos kelis pranešimus, kuriuose įžvelgta kurstančios retorikos, o įrodymų savo kaltinimams pagrįsti neturi.

J. Rhodeso advokatas Phillipas Linderis (Filipas Linderis) teigė, kad kaltinamieji sausio 6 dieną vyko į Vašingtoną, kad apsaugotų vietą, kur tą dieną D. Trumpas sakė kalbą, taip pat kitų tuomečio prezidento šalininkų renginių teritoriją.

„Oath Keepers“ iš esmės yra taikos palaikymo pajėgos“, – pareiškė Ph. Linderis.

„Tikrieji įrodymai parodys, kad mūsų klientai ten buvo tam, kad užtikrintų saugumą per 2021 metų sausio 5 ir 6 dienomis planuotus renginius“, – sakė jis.

„Tai didžiausia apgaulė per visą Amerikos teisingumo sistemos istoriją“, – sakė vieno iš kitų keturių kaltinamųjų, Thomas Caldwello (Tomo Kaldvelo) advokatas Davidas Fischeris (Deividas Fišeris).

Th. Caldwellas buvo „Oath Keepers“ narys, atsakingas už gerai ginkluotų, bet taip ir nepasitelktų „greitojo reagavimo pajėgų“ parengimą. Šios pajėgos riaušių dieną buvo dislokuotos visai netoli Vašingtono.

Tačiau D. Fischeris teigė, kad jo klientas net nepateko į Kapitolijų ir niekada nieko nepuolė.

„Jis nuvyko į Vašingtoną į pasimatymą su žmona“, – tvirtino teisininkas.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05