2022.10.04 09:19 |Kategorija:  Cover news with delay

Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą virš Japonijos teritorijos (papildytas)

Seulas, spalio 4 d. (AFP-BNS). Šiaurės Korėja antradienį paleido vidutinio nuotolio balistinę raketą virš Japonijos teritorijos, o Tokijas aktyvavo šalies perspėjimo apie raketų pavojų sistemą ir liepė gyventojams slėptis.

Pastarąjį kartą Pchenjanas paleido sviedinį virš Japonijos 2017 metais, per patį „ugnies ir įniršio“ krizės įkarštį, kai šiaurės korėjiečių lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) apsikeitė įžeidimais su tuomečiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Pietų Korėjos kariuomenė pranešė, kad užfiksavo paleistą vidutinio nuotolio balistinę raketą, kuri nuskriejo maždaug 4 500 km atstumą apie 970 km aukštyje ir apytiksliai 17 machų greičiu.

„Konkrečias detales atidžiai analizuoja Pietų Korėjos ir JAV žvalgyba“, – nurodoma Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komiteto pareiškime.

Pietų korėjiečių prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) pavadino paleidimą „provokacija“, pažeidžiančia Jungtinių Tautų rezoliucijas.

Yoon Suk-yeolas „nurodė griežtai reaguoti ir imtis atitinkamų priemonių bendradarbiaujant su Jungtinėmis Valstijomis ir tarptautine bendruomene“, pranešė valstybės vadovo biuras.

Tokijas taip pat patvirtino, kad buvo paleista balistinė raketa. Japonijoje buvo įjungta perspėjimo apie raketas sistema, o vietos gyventojai buvo raginami pasitraukti į slėptuves.

„Panašu, kad Šiaurės Korėja paleido raketą. Prašome evakuotis į pastatus ar požemines patalpas“, – sakoma anksti ryte paskelbtame vyriausybės perspėjime.

Nacionalinis transliuotojas NHK pranešė, kad perspėjimas galioja dviem šiauriniams šalies regionams.

„Manoma, kad virš mūsų šalies praskriejo balistinė raketa, nukritusi Ramiajame vandenyne. Tai smurto aktas po pastaruoju metu kelis kartus atliktų balistinių raketų paleidimų. Griežtai tai smerkiame“, – žurnalistams sakė ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida).

Gynybos ministras Yasukazu Hamada (Jasukadzus Hamada) savo ruožtu nurodė, kad Šiaurės Korėja „praeityje keturis kartus paleido „Hwasong 12“ tipo raketas, taigi, tai gali būti to paties tipo“ sviedinys.

Tokiu atveju, kaip manyta, Tokijo apskaičiuotas 4,6 tūkst. km skrydžio atstumas buvo naujas tokio tipo raketų skrydžio rekordas.

Pastaruosius du kartus, kai Šiaurės Korėja paleido raketas „Hwasong-12“ virš Japonijos, 2017 metų rugsėjį ir rugpjūtį, jos nuskriejo atitinkamai 3,7 tūkst. km ir 2,7 tūkst. km, socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Seule įsikūrusios specializuotos svetainės „NK News“ atstovas Chadas O'Carrollas (Čadas O'Kerolas).

„Tai aštuntasis „Hwasong-12“ bandymas ir trečias kartas, kai jis praskrido virš Japonijos“, – platformoje „Twitter“ parašė Jeffrey'is Lewisas (Džefris Liuisas) iš Midlberio tarptautinių studijų instituto.

Vašingtonas pasmerkė raketos paleidimą, o JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) su savo kolegomis Seule ir Tokijuje aptarė „tinkamą ir ryžtingą“ bendrą atsaką.

„J. Sullivanas patvirtino JAV tvirtus įsipareigojimus ginti Japoniją ir Pietų Korėją“, – pareiškime teigė nacionalinio saugumo atstovė Adrienne Watson (Eidrien Votson).

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55