2022.10.02 09:57 |Kategorija:  Cover news with delay

Per riaušes futbolo stadione Indonezijoje žuvo mažiausiai 174 žmonės (atnaujintas)

Malangas, Indonezija, spalio 2 d. (AFP-BNS). Indonezijos futbolo stadione per riaušes, per kurias į aikštę įsiveržė tūkstančiai įpykusių vietos sirgalių, policija atsakė ašarinėmis dujomis ir kilo spūstis, žuvo mažiausiai 174 žmonės, sekmadienį pranešė pareigūnai.

„9 val. 30 min. (vietos, 5 val. 30 min. Lietuvos laiku) žuvusiųjų skaičius buvo 158, o 10 val. 30 min. – 174. Tokius duomenis surinko Rytų Javos nelaimių padarinių likvidavimo agentūra“, – transliuotojui „Kompas TV“ sakė Rytų Javos gubernatoriaus pavaduotojas Emilis Dardakas.

Šeštadienio vakarą rytiniame Malango mieste įvykusi tragedija, per kurią taip pat buvo sužeista 180 žmonių, yra viena daugiausiai gyvybių pasaulyje pareikalavusi nelaimių sporto stadione.

Futbolo komandos „Arema“ sirgaliai „Kanjuruhan“ stadione vėlai šeštadienį įsiveržė į aikštę po to, kai jų komanda rezultatu 3:2 pralaimėjo svečiams – amžiniesiems varžovams „Persebaya Surabaya“.

Policija, neramumus pavadinusi „riaušėmis“, teigė, kad bandė priversti sirgalius grįžti į tribūnas ir panaudojo ašarines dujas po to, kai žuvo du pareigūnai.

Pasak policijos, daugelis aukų buvo sutryptos arba užduso.

Išgyvenusieji papasakojo apie paniką kėlusius žiūrovus minioje, kai ant jų pasipylė ašarinės dujos.

„Pareigūnai paleido ašarines dujas, o žmonės automatiškai skubėjo išeiti, stumdėsi tarpusavyje ir dėl to nukentėjo daug žmonių“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo 43 metų žiūrovas Doni, kuris atsisakė nurodyti savo pavardę.

„Niekas neįvyko, nebuvo jokių riaušių. Nežinau, kokia buvo problema, jie staiga paleido ašarines dujas. Tai mane šokiravo, ar jie nepagalvojo apie vaikus, moteris?“ – sakė jis.

Prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas) nurodė atlikti tragedijos tyrimą, peržiūrėti visų futbolo rungtynių saugumą ir nurodė šalies futbolo asociacijai sustabdyti visas rungtynes, iki kol bus „padidintas saugumas“.

„Labai apgailestauju dėl šios tragedijos ir tikiuosi, kad ši futbolo tragedija mūsų šalyje bus paskutinė“, – sakė J. Widodo.

Ligoninės direktorius vietos televizijai sakė, kad vienai iš aukų buvo penkeri metai.

Nuotraukose, darytose iš stadiono vidaus per sąmyšį, matyti, kaip policija paleidžia didžiulį kiekį ašarinių dujų, o žmonės lipa per tvoras.

Per chaosą žmonės nešė sužeistus žiūrovus.

Socialiniuose tinkluose išplatintuose vaizdo įrašuose matyti, kaip žmonės šaukia necenzūrinius žodžius policijos pareigūnams, kurie laikė riaušių malšinimo skydus ir mosikavo lazdomis.

Sekmadienio rytą gatvėse prie stadiono mėtėsi padegtos transporto priemonės, įskaitant policijos sunkvežimį. Policija pranešė, kad iš viso apgadinta 13 transporto priemonių.

Stadionas talpina 42 tūkst. žmonių, o valdžios institucijos teigė, kad visi bilietai buvo išparduoti. Policija teigė, kad į aikštę įsiveržė 3 tūkst. žmonių.

„Norėtume pasakyti, kad... ne visi jie buvo anarchiški. Tik apie 3 tūkst. žmonių, kurie įsiveržė į aikštę“, – sakė Rytų Javos policijos viršininkas Nico Afinta (Nikas Afinta).

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55