2022.09.28 14:20 |Kategorija:  Cover news with delay

Ukraina po pseudoreferendumų ragina Vakarus tiekti jai daugiau ginklų (atnaujintas)

Kyjivas, rugsėjo 28 d. (AFP-BNS). Kyjivas trečiadienį paragino Europos Sąjungos ir NATO šalis sugriežtinti sankcijas Maskvai ir siųsti daugiau ginklų į fronto liniją, prokremliškai valdžiai surengus okupuotuose Ukrainos regionuose pseudoreferendumus dėl prisijungimo prie Rusijos.

Kyjivas paprašė papildomos ginkluotės, nepaisydamas Maskvos perspėjimų panaudoti savo branduolinius ginklus užimtoms sritims apginti nuo Ukrainos pajėgų kontrpuolimo, per kurį ukrainiečiai šį mėnesį jau atkovojo daug teritorijos.

Tariamus referendumų rezultatus Rusijos kontroliuojamuose regionuose Kremliaus neteisėtai primesta valdžia paskelbė vėlai antradienį. Pasak Vakarų šalių pareigūnų, separatistai jau trečiadienį prašys Maskvos ištesėti savo pažadą po balsavimo aneksuoti Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis.

Maskvos primesti Luhansko ir Chersono regionų lyderiai trečiadienį oficialiai paprašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino aneksuoti šias teritorijas.

Kyjivą remiančios NATO ir ES valstybės pasmerkė pseudoreferendumus ir pažadėjo nepripažinti jų rezultatų. Trečiadienį ukrainiečių vyriausybė paragino savo rėmėjus imtis konkrečių veiksmų.

„Ukraina ragina ES, NATO ir Didįjį septynetą (G-7) nedelsiant ir smarkiai padidinti spaudimą Rusijai – be kita ko, įvedant griežtas sankcijas ir reikšmingai didinant karinę pagalbą Ukrainai“ – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Tarptautinės bendruomenės nepripažinti balsavimai yra lūžio taškas į aštuntą mėnesį įžengusioje invazijoje. Įtampą neseniai paaštrino ir Maskvos užuominos apie branduolinio arsenalo panaudojimą bei prezidento V. Putino sprendimas mobilizuoti tūkstančius rezervininkų, siekiant įtvirtinti Kremliaus valdžią okupuotose teritorijose.

„Galiausiai mes laimėsime“

Minėtos Ukrainos sritys, esančios šalies pietuose ir rytuose, sudaro svarbų sausumos koridorių tarp Rusijos ir 2014 metais Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Visi penki regionai sudaro maždaug penktadalį visos Ukrainos teritorijos. Vis tik pastarosiomis savaitėmis ukrainiečių kariuomenei pavyko atkovoti daug teritorijos šiaurės rytinėje Charkivo srityje.

Nepaisant šių laimėjimų, Rusijos pajėgos toliau apšaudo antrą pagal dydį Ukrainos miestą Charkivą. Naktį rusų raketų salvė pataikė į vietos traukinių depą, o be elektros liko per 18 tūkst. namų ūkių.

Trečiadienio paryčiais ugniagesiams užgesinus per atakas kilusį gaisrą, geležinkelio darbuotojai apžiūrinėjo apgadintą infrastruktūrą.

„Šie balsavimai nėra teisėti. Tikime savo pajėgomis. Galiausiai mes laimėsime“, – sakė 30 metų depo darbuotojas Denysas Kočkovas.

„Mes čia net kalbame rusiškai, o ką gauname? Ar turime taiką ir brolybę? Ne. Jūs matote, ką gauname“, – sakė 51 metų Iryna, kita sprogimo vietoje dirbusi geležinkelių darbuotoja.

„Šokiruota“

Rusijos primestas Chersono srities vadovas Vladimiras Salda sakė, kad gyventojai „balsavo už prisijungimą prie Rusijos“.

Paskelbus pseudoreferendumų rezultatus, įstatymų leidėjai turėtų skubiai nubalsuoti dėl teritorijų aneksijos, o Rusijos naujienų agentūros teigė, kad V. Putinas dar šią savaitę gali pasirašyti jų užgrobimą įteisinančius teisės aktus.

Jo grasinimas panaudoti branduolinį ginklą sutapo su jo sprendimu paskelbti dalinę mobilizaciją karui Ukrainoje.

Pastarasis žingsnis Rusijoje sukėlė paniką, protestus ir šaukiamojo amžiaus rusų vyrų išvykimą į kaimynines šalis, pavyzdžiui, Sakartvelą ir Kazachstaną.

Tačiau Sankt Peterburge esančiame kariuomenės verbavimo biure tvyrojo sumišimo ir pasidavimo nuotaikos, kai šaukiamieji atsisveikino su savo artimaisiais.

25 metų atsargos karininko Nikitos akyse buvo matyti ašaros, kai atsisveikindamas jis laikėsi už rankų su savo 22 metų sužadėtine.

„Jei turiu eiti, tai turiu eiti“, – sakė jis.

„Nežinau, ką pasakyti. Esu šokiruota“, – pasakė Alina, įsmeigusi žvilgsnį į Nikitą.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55