2022.09.27 12:50 |Kategorija:  Cover news with delay

Seimas: nulinis PVM šildymui galios du šildymo sezonus (papildytas)

naujos 3,7 ir 10, papildytos 4 ir 6 pastraipos 

Vilnius, rugsėjo 27 d. (BNS). Nulinis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas centralizuotam šildymui galios dar du sezonus. Taip norima gyventojams sumažinti išaugusių šildymo kainų naštą. Valstybės biudžetui tokia lengvata kainuos apie 111 mln. eurų.  

Už tai antradienį balsavo 94 Seimo nariai, prieš buvo 3, o susilaikė 29. 

„Pasaulinėje rinkoje fiksuojant vis dar labai įtemptą situaciją dėl energijos kainų šuolio, prasminga pratęsti praėjusį šildymo sezoną taikytą priemonę – kompensuoti PVM tarifą centralizuotai tiekiamai šilumai gyventojams dviems sezonams. Tai viena efektyvesnių priemonių reguliuojamoje rinkoje, kur PVM lengvatos tiesiogiai tampa mažesnėmis sąskaitomis vartotojams“, – pranešime sakė finansų ministrė G. Skaistė.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius Seime prieš balsavimą priekaištavo, kad turintieji savo šildymo katilus ir besišildantieji biokuru negaus lengvatos, nors granulės pabrango nuo 100 eurų iki 560 eurų.

„Valstietis“ Valius Ąžuolas tikino, kad pataisa, numatanti PVM kompensavimą tik centralizuotam šildymui, yra diskriminacinė.   

Lietuvos regionų frakcija Remigijus Žemaitaitis teigė manantis, kad vėliau atsisakius PVM kompensavimo iš valstybės biudžeto tai paskatins infliaciją – jis tikino, kad 2024-aisiais gali būti grąžintas įprastas 21 proc. PVM tarifas šildymui. 

„Ši PVM lengvata, kuri bus taikoma iki 2024 metų gegužės, iš esmės pagal visus algoritminius skaičiavimus, kurie taikomi tiek Europos Komisijoje, tiek Europos Centrinio Banko, tai Lietuvoje žmonės į skurdo lygį gali pastūmėti nuo 2 iki 5 proc.“, – kalbėjo jis.   

„2024 metais, prieš pat prezidento rinkimus gegužę, ji (infliacija – BNS) bus apie 16-17 proc.“, – pridūrė R. Žemaitaitis.   

Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad po 2024 metų centralizuotam šildymui išliks 9 proc. PVM tarifas. Pasak jos, jis nesikeis, tačiau situacijai pagerėjus valstybė nebekompensuotų lengvatinio tarifo. 

„PVM lengvata centriniam šildymui termino neturi. Ir tai, kas yra siūloma dabar, tai dar kompensuoti ir tuos 9 proc., kurie yra nustatyti kaip nuolatinė lengvata. (...) Nereikia žmonių gąsdinti“, – pabrėžė premjerė.  

Finansų ministerija skaičiuoja, kad valstybės biudžetas dėl PVM lengvatos per 2022–2023 metų šildymo sezoną netektų apie 54 mln. eurų, o per 2023–2024 metų sezoną – dar apie 57 mln. eurų, su sąlyga, kad išliks tokios pat kainos, kaip 2023 metų pirmąjį pusmetį. 

Lengvata galios nuo 2022 ir 2023 metų spalio 1 dienos iki 2023 ir 2024 metų balandžio 30 dienos.  

PVM tarifas centralizuotam šildymui gyventojams iš biudžeto buvo kompensuojamas ir nuo šių metų sausio iki žiemos šildymo sezono pabaigos – iki balandžio 30 dienos. 

Dabar centriniam šildymui ir malkoms kūrenimui taikomas 9 proc. PVM.   

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

Redaktorė Roma Pakėnienė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: