2022.09.23 17:35 |Kategorija:  Cover news with delay

Aktyvistai: pilietinėms teisėms Italijoje grės pavojus, jei rinkimus laimės ultradešinieji

Roma, rugsėjo 23 d. (AFP-BNS). Pilietinių teisių aktyvistai katalikiškoje Italijoje nerimauja dėl teisių padėties pablogėjimo, jei sekmadienį vyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose, kaip prognozuojama, triumfuos kraštutinių dešiniųjų partija, deklaruojanti tikslą ginti „tradicines šeimos vertybes“.

Giorgia Meloni (Džordža Meloni), 45 metų politikė, dalyvaujanti rinkimų kampanijoje su šūkiu „Dievas, šalis ir šeima“ ir pasisakanti prieš woke ideologiją – pabrėžtiną ar perdėtą jautrumą socialinėms, kultūrinėms ir rasinėms problemoms – gali tapti pirmąja moterimi, paskirta vadovauti Italijos vyriausybei, jei jos neofašistinių šaknų turinti partija „Italijos broliai“ (it. Fratelli d'Italia, FdI) laimės rinkimus.

„Natūralioms šeimoms – taip, LGBT lobistams – ne! Lytinei tapatybei – taip, lyties ideologijai – ne! Gyvybės kultūrai – taip, mirties bedugnei – ne!“ – aistringai skandavo G. Meloni, sakydama kalbą birželį vykusiame mitinge.

Vėliau G. Meloni, identifikuojanti save kaip „krikščionę motiną“, šią ugningą tiradą, išsakytą per Ispanijos kraštutinių dešinių partijos VOX mitingą, aiškino nuovargiu, nors pabrėžė, kad kitu atveju ji „keistų toną, bet ne esmę“.

Virtinė kairiųjų pažiūrų garsenybių, tarp jų „Instagram“ žvaigždė Chiara Ferragni (Kjara Feranji), ėmė skambinti pavojaus varpais dėl G. Meloni partijos FdI ir jos politinių sąjungininkų – Matteo Salvini (Matėjo Salvinio) antiimigracinės „Lygos“ (it. Lega) bei ekspremjero Silvio Berlusconi (Silvijaus Berluskonio) „Pirmyn, Italija“ (it. Forza Italia).

Ketvirtadienį prie šių įžymybių prisijungė ir mados namų „Valentino“ kūrybos direktorius Pierpaolo Piccioli (Pjerpaolas Pičolis), paraginęs rinkėjus ginti Vatikano šešėlyje iškovotas teises.

„Neužtenka reikalauti naujų teisių. Turime kovoti, kad išsaugotume jau turimas“, – sakė jis dienraščiui „Repubblica“ ir pridūrė, jog norėtų, kad jo vaikai „gyventų Italijoje be baimės“.

Kiaulytė Pepa 

Anksčiau šį mėnesį FdI aukšto rango nariui viešai išsakius pasipiktinimą dėl animaciniame seriale „Kiaulytė Pepa“ vaizduojamos baltųjų lokių patelių poros, kuri pristatoma kaip vieno iš personažų tėvai, ir pavadinus tokią siužeto liniją „genderizmo indoktrinacija“, jo pozicija sulaukė ne tik pašaipų, bet ir pakurstė nerimą. 

Civilinę sąjungą sudariusios Alessia (Alesija) ir Eleonora, drauge auginančios vienerių metų sūnų, naujienų agentūrai AFP Romoje sakė, jog labai skaudu, kad jų šeima nelaikoma lygiaverte heterosekusaliai šeimai. 

„Mes darome tuos pačius dalykus, kaip ir visi tėvai, bet Italijoje nesame pripažįstami šeima“, – sakė Alessia, pageidavusi neviešinti savo pavardės.

Centro kairės Demokratų partija (it. Partito Democratico, PD) homoseksualių asmenų teisę sudaryti santuoką ir įsivaikinti vadina prioritetu, o jos vadovas Enrico Letta (Enrikas Leta) neseniai G. Meloni sakė, kad vaikams svarbiausia „būti mylimiems“. 

Tačiau G. Meloni atkirto, kad jiems reikia „tėvo ir motino“.  

Kairysis sparnas taip pat nori, kad Italijoje gimusiems migrantų vaikams būtų suteikta teisė į pilietybę. Šis klausimas šalyje kelia itin daug ginčių.  

Teisė į abortą

G. Meloni partijos FdI ištakos yra neofašistų judėjimas, sukurtas siekiant puoselėti diktatoriaus Benito Mussolini (Benito Musolinio) politinį palikimą.

Dalis senosios gvardijos narių liko, tačiau pati G. Meloni siekia vaizduoti save kaip „konservatorę nacionalistę“, sakė fašistinių, nacionalistinių ir populistinių judėjimų ekspertė amerikietė Mabel Berezin (Meibel Berezin).   

Būgštavimai, kad G. Meloni vadovaujama vyriausybė imtųsi pažeidinėti pagrindinius principus, kaip būta Vengrijoje ar Lenkijoje, greičiausiai yra „perdėti“, AFP sakė ši Cornello (Kornelo) universiteto sociologė.

Pasak partijos „Daugiau Europos“ (it. Piu Europa) vadovės Emmos Bonino (Emos Bonino), pavojus gali būti subtilesnis.

Abortai tapo daugiausiai nesutarimų keliančiu rinkimų kampanijos klausimu, G. Meloni pareiškus, kad ji norėtų, jog moterims, abejojančioms dėl nėštumo nutraukimo, būtų suteikta pasirinkimo galimybė.  

„Neliesime abortų įstatymo. Mes tik norime, kad [moterys] žinotų, jog yra ir kitų galimybių“, – pareiškė politinė lyderė.

G. Meloni greičiausiai laikysis pažado nekriminalizuoti abortų, sakė E. Bonino, kuri 1970-aisiais kalėjo už kovą dėl abortų legalizavimo.

Tačiau sociologė baiminasi, kad G. Meloni gali „dėti pastangas, kad įstatymas būtų ignoruojamas“, o tai dar labiau paaštrintų jau esamą problemą – sunkumus siekiant įsigyti nėštumo nutraukimui skirtų tablečių ar rasti ginekologą abortui atlikti.  

„Esama regionų, kuriuose... visi ginekologai atsisako atlikti nėštumo nutraukimą dėl savo sąžinės, įsitikinimų ar tikėjimo“, – sakė E. Bonino ir nurodė, kad ši problema itin opi Italijos centrinėje dalyje esančiame Markės regione, kurį valdo FdI.

Aršumas

G. Meloni šalininkai laiko ją moterų įgalėjimo simboliu – politinė lyderė yra netekėjusi, dirbanti mama ir gali tapti pirmąja Italijos vyriausybės vadove moterimi. 

Laura Boldrini, viena ryškiausių Italijos politikų, sakė nemananti, kad G. Meloni stojus prie vyriausybės vairo, moterų gyvenimas pagerėtų.

„G. Meloni niekada nekovojo už moterų teisių įtvirtinimą, už tai, kad moterys būtų labiau vertinamos, ir nesistengė griauti išankstinių nuostatų moterų atžvilgiu“, – sakė L. Boldrini anksčiau šią savaitę.   

Rašytoja ir politinė aktyvistė Michela Murgia (Mikela Murdžija) mano, kad G. Meloni yra „arši būtybė,.. kuri išmoko kalbėti raminančiai“, todėl „anksčiau ekstremistine laikyta pozicija dabar atrodo protinga“.

Italijai derėtų prisiminti VOX mitinge dalyvavusią G. Meloni, kuri „atrodė lyg apsėsta“ ir kuri „įneš to paties įniršio į savo politinį valdymą“, perspėjo M. Murgia.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: