2022.09.23 15:26 |Kategorija:  Cover news with delay

J. Survila: A. Paleckio bendražygių dalyvavimas Rusijos „spektaklyje“ rodo Kremliaus krizę

Vilnius, rugsėjo 23 d. (BNS). Užsienio reikalų viceministras Jonas Survila sako, kad už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio bendražygių skelbiami planai dalyvauti Rusijos užgrobtų Ukrainos teritorijų pseudoreferendumuose įrodo Kremliaus tarptautinę izoliaciją ir gilią krizę.

Jis taip pat tikisi, kad A. Paleckio asociacijos „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ lyderės Erikos Švenčionienės ir kito jos atstovo Ediko Jagelavičiaus veiksmus įvertins Lietuvos teisėsauga.

„Tokios publikos dalyvavimas neteisėtame ir desperatiškame Rusijos spektaklyje, atliekant nevykusių klounų bei naudingų idiotų vaidmenį, tik rodo kokioje tarptautinėje izoliacijoje ir gilioje žanro krizėje atsidūrė Kremliaus režimas“, – komentare BNS nurodė užsienio reikalų viceministras.

„Neabejojame, kad teisėsauga objektyviai įvertins tokius „stebėtojų“ veiksmus teisiniu aspektu, tuo tarpu sieksime, kad tarptautinė bendruomenė atsakytų į tokius Kremliaus veiksmus tik didesne pagalba Ukrainai ir stipresnėmis sankcijomis Rusijai“, – teigė J. Survila.

Apie planus vykti į Rusijos okupuotas teritorijas „stebėti referendumu“ abu minėti asmenys pranešė socialiniuose tinkluose.

Prokuratūra šiuo metu atlieka du ikiteisminius tyrimus, susijusius su A. Paleckio organizacija. Vienas jų vyksta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Kitas tyrimas vyksta dėl A. Paleckio parašo ant minėtos organizacijos steigimo dokumentų. Jie buvo pasirašyti A. Paleckiui jau atliekant laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą Kauno tardymo izoliatoriuje.

Keturiuose Maskvos okupuotuose Ukrainos regionuose penktadienį prasidėjo menamas balsavimas dėl prisijungimo prie Rusijos, kurį Kyjivas ir jo sąjungininkai pasmerkė kaip neteisėtą žemės užgrobimą.

Rusijos valstybinė žiniasklaida skelbia, kad toks balsavimas baigsis antradienį.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: