2022.09.21 20:38 |Kategorija:  Cover news with delay

J. Bidenas: į Ukrainą įsiveržusi Rusija „begėdiškai pažeidė“ JT Chartiją

Jungtinės Tautos, rugsėjo 21 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), trečiadienį sakydamas kalbą Jungtinėse Tautose, griežtai kritikavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimą inicijuoti invaziją į Ukrainą, kaltindamas Kremlių rimtais JT Chartijos pažeidimais.

„Rusija begėdiškai pažeidė pagrindines Jungtinių Tautų Chartijos nuostatas“, – sakė J. Bidenas, kreipdamasis į JT Generalinę Asamblėją.

JAV prezidento teigimu, Rusijos pajėgos puola kaimyninės šalies mokyklas, geležinkelio stotis ir ligonines, Maskvai siekiant „sunaikinti Ukrainos teisę egzistuoti kaip valstybei“.

Pažėręs priekaištų Kremliui, J. Bidenas paragino Jungtinių Valstijų varžovus nenutraukti bendradarbiavimo srityse, kurios, anot jo, yra svarbios visam pasauliui. Tarp šių sričių jis išskyrė klimato kaitą ir branduolinių ginklų kontrolę.

„Branduolinio karo negalima laimėti ir privaloma niekada jo nepradėti“, – pabrėžė JAV prezidentas.

„Matome nerimą keliančias tendencijas. Rusija svaidosi neatsakingais grasinimais panaudoti branduolinius ginklus“, – pažymėjo jis.

Tačiau „Jungtinės Valstijos yra pasirengusios siekti, kad būtų nustatyta esminių ginklų kontrolės priemonių“.

J. Bidenas dar kartą pažadėjo, kad Vašingtonas neleis Teheranui įgyti branduolinių ginklų, bet pabrėžė, kad „geriausias būdas pasiekti šį rezultatą yra diplomatija“.

Griežtesnių žodžių JAV prezidentas nevartojo ir kalbėdamas apie Kiniją – didžiausią geopolitinę ir ekonominę Jungtinių Valstijų varžovę.

„Leiskite man atvirai kalbėti apie Jungtinių Valstijų ir Kinijos konkurenciją, – sakė J. Bidenas. – Mums susiduriant su besikeičiančiomis geopolitinėmis tendencijomis, Jungtinės Valstijos elgsis kaip racionali lyderė. Nesiekiame konflikto, nesiekiame Šaltojo karo.“

Nors „Jungtinės Valstijos drąsiai propaguos mūsų pasaulio – laisvo, atviro, saugaus ir klestinčio – viziją“, jos nevers šalių „rinktis“ kurią nors pusę, pridūrė prezidentas.

Savo kalboje J. Bidenas paminėjo ir besivystančių šalių ilgalaikį reikalavimą įtraukti jas į JT Saugumo Tarybą, kuri šiuo metu turi tik penkis nuolatinius narius – Jungtinę Karalystę, Kiniją, Prancūziją, Rusiją ir Jungtines Valstijas.

„Jungtinės Valstijos palaiko idėją padidinti ir nuolatinių, ir nenuolatinių atstovų Taryboje skaičių“, – pareiškė JAV prezidentas.

„Tai būtų ir nuolatinės vietos toms šalims, kurias mes jau ilgą laiką remiame – nuolatinės vietos Afrikos, Lotynų Amerikos, Karibų jūros regiono šalims. Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios šiam itin svarbiam darbui“, – pridūrė jis. 

Grįžęs prie Irano temos, J. Bidenas pareiškė, kad amerikiečiai „remia drąsias Irano moteris“, turėdamas omenyje šioje šalyje kilusius retus protestus, kuriuos išprovokavo Irano moralės policijos sulaikytos merginos mirtis.

„Palaikome drąsius Irano piliečius ir drąsias Irano moteris, kurios kaip tik dabar dalyvauja demonstracijose siekdamos užtikrinti savo pagrindines teises“, – pažymėjo jis.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 15:55
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:55
2024.03.29 15:46
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:46
2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30