2022.09.21 14:49 |Kategorija:  Cover news with delay

S. Aleksijevič: Rusijai skelbiant mobilizaciją, Ukrainai itin reikalinga Vakarų pagalba

Vilnius, rugsėjo 21 d. (BNS). Nobelio premijos laureatė Svetlana Aleksijevič sako, kad Rusijai paskelbus dalinę mobilizaciją, Ukrainai kaip niekad reikalinga Vakarų pagalba.

Viešėdama Kaune, Vytauto Didžiojo universitete (VDU), kur jai trečiadienį įteikiamos garbės daktaro regalijos, Nobelio literatūros premijos laureatė sakė suprantanti, kad karas greitai nesibaigs ir dėl pačios rusų tautos, ilgą laiką maitintos propaganda, nusistatymo prieš Vakarus.

„Manau, kad karas tęsis toliau, ir mūsų, Vakarų, pagalba turi būti dar didesnė. Nes Rusija didelė valstybė. Ką reiškia mobilizacija, kokia tai yra daugybė žmonių. Ir nematyti, kad Rusijoje būtų įvykęs koks revoliucinis persilaužimas, kol kas to nematyti“, – žurnalistams Kaune sakė ji.

S. Aleksijevič dėl politinio persekiojimo nuo 2000-ųjų dešimtmetį gyveno Prancūzijoje, Švedijoje, Vokietijoje, o po Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos perrinkimo į prezidento postą, kurio nepripažįsta Vakarai, ji 2020-aisiais vėl pasitraukė į Vokietiją.

„Aišku, labai gaila (kad turėjau pasitraukti – BNS). Bet man nėra sunkiau nei kitiems, juk daugiau nei pusė milijono baltarusių išvyko“, – žurnalistams sakė ji.

Klausiama, ar tiki, kad situacija Baltarusijoje pasikeis, ji sakė, jog autoritariniams režimams „laiko sustabdyti neįmanoma“.

„Aišku, tai bus, nes jie negali sustabdyti laiko. Jiems taip atrodo, diktatoriams, kad galima sustabdyti laiką. Bet laiko sustabdyti neįmanoma“, – kalbėjo S. Aleksijevič.

„Bet šiandien viskas priklauso nuo to, kas vyks Ukrainoje. Visi turime padėti Ukrainai, turime nugalėti Putiną“, – sakė ji.

Rašytoja tvirtino, jog nėra recepto, kuris leistų pasikeisti ir Rusijos visuomenei, nes didelė jos dalis visiškai pasitiki savo vadovais dėl ilgus metus diegtos propagandos.

„Daug keliavau po Rusiją. Tauta tarsi miega, lyg jie būtų persotinti tos televizijos. Tai, ką žmonės kalba, tuo neįmanoma tikėti. Pamenu – bombarduoja Charkivą, šluoja nuo žemės, o moteris sako: taip, ten gyvena mano sesuo, jos namą subombardavo, bet aš vis tiek tikiu mūsų prezidentu“, – savo patirtis pasakojo S. Aleksijevič. 

Anot jos, iškalbingi yra ir, pavyzdžiui, buriatų kilmės moters, ką tik palaidojusios savo sūnų, teiginiai, kuriuos Rusijoje fiksavo žiniasklaida.

„Žurnalistas klausa: už ką jis mirė? Ji sako: kitu atveju ukrainiečiai būtų prie mūsų sienų. Galite įsivaizduoti? Ką reikia padaryti su žmonėmis, kad jie taip kalbėtų. Putinas paklojo daug pinigų propagandai, jis tai padarė su tauta. Dabar viskas grįžta atgal, bet tai užtruks ilgai“, – tvirtino S. Aleksijevič. 

Rašytojai VDU garbės daktaro vardas suteiktas „už svarų indėlį dokumentinės grožinės literatūros, demokratijos ir žmogaus teisių stiprinimo srityse, teisingumo vertybių puoselėjimą“.

Rašytoja Kaune taip pat ketvirtadienį susitiks su visuomene, dalyvaudama knygų festivalio „Kauno literatūros savaitė“ rudens renginių cikle „Šetenių skaitymai“.

S. Aleksijevič rašė apie sovietmečio įvykius ir savosios kartos patirtis – karą Afganistane, Sovietų Sąjungos griūtį, Černobylio katastrofą ir jos padarinius, o pastaraisiais metais išgarsėjo kaip aktyvi Baltarusijos režimo kritikė. Jos knygos išverstos į daugiau nei 50 kalbų.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: