2022.08.18 16:20 |Kategorija:  Cover news with delay

A. Bilotaitė: turime 1,8 tūkst. statinių priedangai, jų pakaktų 17 proc. gyventojų (nuotraukos)

papildysime

Vilnius, rugpjūčio 18 d. (BNS). Lietuvoje iš viso yra apie 1,8 tūkst. pastatų, kurie galėtų tapti priedangomis karinių veiksmų, oro pavojaus atveju žmonėms, pasislėpti juose galėtų apie 17 proc. Lietuvos gyventojų, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. 

Šiauliuose ketvirtadienį pristatydama naują kolektyvinės priedangos, skirtos trumpam prisiglausti kilus oro pavojui, ženklinimą ji priminė, kad Lietuvoje yra apie 1800 kolektyvinės apsaugos statinių, skirtų ekstremalioms situacijoms. Dalis šių pastatų, pasak ministrės, taip pat gali būti naudojama ir priedangai.

Anot jos, tiek kolektyvinės apsaugos statinių, tiek priedangų yra maždaug po 1,8 tūkst., tačiau ministrė pabrėžė, kad abiem tikslams gali būti naudojama tik per 500 pastatų.

„Tuose pačiuose kolektyvinės apsaugos statiniuose yra apie 500 pastatų, kurie taip pat yra ir priedangos (...), bet po to, kai mes kreipėmės į savivaldybes, buvo identifikuota dar per 1200 naujų objektų, kurie atitinka priedangos kriterijus. Bet tai nėra galutinis skaičius, nes informacija nuolatos atnaujinama ir bus toliau, matyt pateikiama“, – žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

„Apie 17 proc. Lietuvos žmonių galėtų pasislėpti. Bet, žinoma, tai nėra pakankamas skaičius. Kadangi Vidaus reikalų ministerija yra paruošusi Civilinės saugos koncepciją, ji artimiausiu metu bus pristatyta, joje yra suformuluotas tikslas, kad 50 proc. Lietuvos gyventojų ateityje galėtų pasislėpti priedangose“, – pridūrė ji.

Vien Šiauliuose, pasak ministrės, yra 34 objektai, atitinkantys priedangos kriterijus, Šiaulių rajone jų yra dar 11.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) inventorizuoti pastatus ir galimas saugias priedangas pažymėti naujais ženklais savivaldybių paprašė prieš porą mėnesių.

A. Bilotaitė taip pat sakė, kad siekiant stiprinti civilinės ir karinės saugos pasirengimą, Seime šiuo metu svarstomas naujas integruotas krizių valdymo modelis.

Jis be kita ko, įpareigotų nekilnojamojo turto vystytojus įrengti priedangas statant visuomeninės paskirties pastatus, kuriuose būtų per 100 žmonių, ir aukštesnius nei penkių aukštų gyvenamuosius pastatus. 

VRM parengė ir civilinės saugos koncepciją, ją tikimasi pristatyti rugpjūčio pabaigoje.

Anot ministrės, nors dauguma žino, kaip atpažinti kolektyvinės saugos statinį, kuriame galima surasti trumpą prieglobstį esant ekstremaliai situacijai, šis ženklas skirtas priedangai esant karui, atakai iš oro.

Autorius Ignas Jačauskas

Šį pranešimą iliustruojančią BNS Foto komandos parengtą fotogaleriją galite atsidaryti paspaudę nuorodą: https://www.bns.lt/nuotraukos/597

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: