2022.08.18 14:19 |Kategorija:  Cover news with delay

„Perlas Energijos“ turtas vertinamas apie 15 mln. eurų – V. Juraitis (dar papildytas)

naujos – 5-8, 12-16, 19-20 ir 3 paskutinės pastraipos

Vilnius, rugpjūčio 18 d. (BNS). Ketvirtadienį apie veiklos stabdymą pranešusios antros pagal klientų skaičių nepriklausomos elektros tiekėjos „Perlas Energija“ turtas šiuo metu vertinamas maždaug 15 mln. eurų, sako įmonės vadovas.

„Turtas bus įvertintas jį pardavus, bet šios dienos duomenimis, jis siekia apie 15 mln. eurų“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Vilius Juraitis.

Jo teigimu, beveik visą „Perlas Energijos“ turtą sudaro apsidraudimo priemonės (angl. hedging), kuriomis bendrovė apdraudė elektros kainų svyravimą Suomijoje. 

„Didžiąją turto dalį, beveik visa mūsų turto dalis – apie 96 proc. – yra tie finansiniai sandoriai“, – sakė V. Juraitis.

Pasak jo, finansiniai įmonės įsipareigojimai, į kuriuos įskaičiuojamos ir kompensacijos klientams, viršija 14 mln. eurų.

„Finansiniai įsipareigojimai – mes laikome, kad vartotojų kompensavimas irgi bus laikomas finansiniais įsipareigojimais, yra gerokai virš 14 milijonų“, – teigė V. Juraitis.

Jis tikina, kad įmonės situacija dabar nėra tokia, kad reikėtų pranešti apie gresiantį bankrotą: „Galiu patvirtinti, kad tokioje situacijoje mes nesame“. 

Anot jo, veiklos nutraukimas dabar užtikrins mažiausią žalą klientams: „Veiklą nutraukdami šiandien užtikriname sąlygas klientams nukentėti mažiausiai“.

Kompensacijos – po mėnesio, mechanizmas dar svarstomas 

Ketvirtadienį bendrovė pranešė, kad elektrą klientams ji tieks iki rugpjūčio 31 dienos, o naują tiekėją jie turi pasirinkti iki rugpjūčio 28 dienos. V. Juraičio teigimu, „Perlas Energija“ jiems kompensuos kainų skirtumą, jeigu pagal naujas sutartis elektra bus brangesnė – kompensacijų tvarka turėtų pradėti veikti po mėnesio.

„Rugsėjo viduryje vartotojai jau turėtų turėti kitus tiekėjus“, – sakė V. Juraitis.

Jis garantavo, kad kompensacijas gaus ir tie klientai, kurie sutartis su „Perlas Energija“ nutraukė prieš dvi savaites, jeigu jose buvo fiksuotas kainos galiojimo terminas. 

„Mes manome, kad jie neturėtų būti kažkokie išskirtiniai arba nuskriaust, palyginti su tais klientais, kurie tokio sprendimo dar nepadarė“, – sakė V. Juraitis.

Kokios tiksliai sumos reikės kompensacijoms, V. Juraitis negalėjo įvardinti, tačiau naujas sutartis su kitais tiekėjais pasirašiusiems vartotojams kaina iki metų pabaigos turėtų išlikti tokia, kokia užfiksuota sutartyje su „Perlas Energija“, o skirtumą padengs bendrovė.

„Šiuo metu mes esame tik prielaidas pasidarę, kainas šiuo metu mes rinkoje matome. (...) Nenorėtume manipuliuoti skaičiais, bei jeigu išeis iš mūsų, pavyzdžiui, į tą patį „Igničio“ planą, tai jiems kaina iki Naujų metų bus tokia pati, kuria pardavinėjo „Perlas Energija“. (...) Vartotojus mes artimiausiu metu informuosime, kaip veiks kompensacijų mechanizmas“, – sakė V. Juraitis.

Anot jo, tvarka bus derinama su Vartotojų teisių apsaugos ir Valstybine energetikos reguliavimo tarybomis, jeigu reikės – ir Energetikos ministerija. 

Įmonės nesėkmę lėmė ir neįvertintos galimos elektros kainos

Įmonės vadovo teigimu, sprendimą stabdyti veiklą lėmė trys priežastys: prarastas pasitikėjimas, klientų sutarčių ir kreditorių finansavimo nutraukimas. 

„Praradome klientų ir institucijų pasitikėjimą, esami klientai aktyviai nutraukia sutartis, tempas išsilaiko ir auga, klientų bus per mažai, kad galėtume vykdyti įsipareigojimus, kreditoriai nutraukė finansavimą“, – kalbėjo V. Juraitis.

Įmonės vadovas teigė už įmonės nesėkmę atsakomybę iš dalies prisiimantis ir pats, kad nenumatė tokios grėsmės, kaip dabartinės elektros kainos.

„Vienintelis dalykas, kur turiu prisiimti atsakomybę, – mes blogiausiame sapne, blogiausiame scenarijuje nesitikėjome, kad Lietuva su savo elektros kaina atsidurs ten, kur esame dabar. Čia turbūt yra paprastas žmogiškas dalykas suprasti, kokios yra galimos verslo grėsmės ir akivaizdu, kad 4 tūkst. eurų kainos mes neplanavome“, – teigė V. Juraitis.

Atsiskaičiusi su vartotojais ir kreditoriais „Perlas Energija“ kitos veiklos neplanuoja.  

„Kai atsiskaitysime, o tai turėtų įvykti kitų metų sausio viduryje, jos tiesiog nebeliks, kita veikla neplanuojama“, – kalbėjo V. Juraitis.

„Perlas Energija“ rugpjūčio 5 dieną pranešė keičianti visų klientų sutartis – pasirinkusieji fiksuotas kainas bus perkelti į kintamos kainos planą „Birža“, tai yra mokės pagal realias biržos kainas. 

Autorius Valdas Pryšmantas

Redaktorė Roma Pakėnienė

[email protected], Verslo naujienų skyrius

Rodyti: